Om  
Birgitte Bonnesen

Svensk bagmandspoliti tiltaler tidligere dansk direktør for bedrageri i svensk bank

Den tidligere chef for Swedbank, danske Birgitte Bonnesen, er tiltalt for bevidst at have vildledt i sag om hvidvask i Estland.

Foto: Janerik Henriksson/Ritzau Scanpix
Max Læbo Wulff

Danske Birgitte Bonnesen, der var direktør for den svenske bank Swedbank mellem 2016 og 2019, er blevet tiltalt af det svenske bagmandspoliti for groft bedrageri og grov markedsmanipulation.

Det skriver Ritzau.

Anklagen går på, at den tidligere bankdirektør forsætligt eller groft uagtsomt har givet vildledende oplysninger om Swedbanks forebyggelse af hvidvask i Estland. Swedbank er – i en sag, der minder om Danske Bank-sagen – dømt, fordi banken ikke har stoppet hvidvask i Estland. Bøden i den sag lød på fire milliarder svenske kroner fra det svenske finanstilsyn. Sagen førte til, at Birgitte Bonnesen fratrådte direktørstillingen.

Birgitte Bonnesen har udtalt, at Swedbank ikke havde problemer med hvidvask. Anklager i sagen, Thomas Langrot, argumenterer i en pressemeddelelse fra Ekrobrottsmyndigheden, som Finanswatch er i besiddelse af, for, at de udtalelser var vildledende og en del af bevidst strategi.

"Den foreløbige undersøgelse viser også, at der var en klar strategi fra blandt andet den administrerende direktør om, at problemerne omkring AML-processerne i den estiske drift ikke ville blive kendt i markedet. Et andet ord for det er, at der er tegn på blackout,” udtaler advokat Thomas Langrot i pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Bonnesen

Fhv. adm. direktør, Swedbank

0:000:00