Sverige forventer 160.000 asylansøgere i år

SVERIGE: Et stigende antal asylansøgere kommer til Sverige, og situationen er nu på grænsen til det uholdbare, siger den svenske migrationsminister. Udgifterne vil blive større, og den svenske regering regner med at skulle låne mere for at finansiere det.

Sverige forventer, at der inden årets udgang vil være kommet mere end 160.000 asylansøgere til landet i 2015.
Sverige forventer, at der inden årets udgang vil være kommet mere end 160.000 asylansøgere til landet i 2015.Foto: Fabian Bimmer/Scanpix

Et stigende antal asylansøgere kommer til Sverige, og situationen er nu på grænsen til det uholdbare, siger den svenske migrationsminister, Morgan Johansson (S).

Udgifterne til modtagelsen vil blive større, og den svenske regering regner ifølge migrationsministeren med at skulle låne mere for at finansiere det.

Torsdag kom den svenske udlændingestyrelse Migrationsverkets nye prognose for antallet af asylansøgere, og ikke uventet viser den en kraftig stigning siden prognosen i sommer. Ifølge Migrationsverket ventes 160.000 personer at komme til Sverige i år, hvilket næsten er en fordobling sammenlignet med den seneste prognose. Det indebærer også, at udgifterne vil øges med 29 milliarder kroner næste år.

Samlet set betyder det en stor belastning for samfundet på forskellige niveauer.

”Fortsætter dette uge efter uge, måned efter måned, så er det ikke holdbart,” siger Morgan Johansson som kommentar til den nye prognose.

Ifølge Johansson viser udviklingen vigtigheden af at nå en bred og holdbar løsning, som går på tværs af de politiske blokke, ved forhandlingerne mellem regeringen og oppositionen undtaget Sverigedemokraterne.

De øgede udgifter får også indflydelse på de offentlige finanser, understreger den svenske finansminister, Magdalena Andersson (S). Og for den svenske regering handler det nu om at skære i udgifterne forskellige steder, men også at låne flere penge.

Vil låne mere
”Vi får både brug for at låne flere penge og spare, og vi kommer til at arbejde bredt på alle områder,” siger Magdalena Andersson.

Et spørgsmål, som den svenske regering lige nu kigger på, er, om man kan se på rammen for bistand – det vil sige at penge, som findes i budgettet for international bistand, i stedet kan anvendes til asylmodtagelsen.

Andersson understreger dog, at visse områder skal skånes for besparelser. Det gælder indsatser, som er nødvendige for at øge beskæftigelsen, samt områder som sundhed, skole og velfærd.

Den svenske finansminister peger også på, at flere af de forslag, som regeringen har lagt frem i sit finanslovforslag, skal lede til en bedre modtagelse i kommunerne, og at dem, som får opholdstilladelse, kommer i arbejde. Det handler blandt andet om byggeinvesteringer og hurtigt at komme ind på arbejdsmarkedet.

De to ministre understreger også, at der nu er brug for en europæisk løsning, så flere lande kommer til at følge Sveriges eksempel og tage imod flere asylansøgere.

Akutte løsninger
Når det gælder de akutte tiltag, er der forhandlinger i gang mellem regeringen, støttepartiet Venstrepartiet og de borgerlige partier. Næste møde er planlagt til fredag.

Ifølge Morgan Johansson handler det om en pakkeløsning med foranstaltninger, som både handler om modtagelse og etablering i det svenske samfund. Der er uenigheder mellem partierne, men migrationsminister Morgan Johansson gentager det, som alle parterne har fremført: Alt er på bordet.

Det handler om en lov, der skal tvinge kommunerne til at tage imod flygtninge, at give midlertidige opholdstilladelser, at begrænse familiesammenføringer, reducere ydelserne og at indføre midlertidig grænsekontrol ved grænserne til EU-lande – i første omgang Danmark. Sidstnævnte forslag, som særligt oppositionspartiet Moderaterne efterspørger, har regeringen været skeptisk over for, da det ikke påvirker asylstrømmen, mener Morgan Johansson.

Grænsekontrol
Hvis grænsekontrol skal indføres, skal det ske, fordi svensk politi og den svenske efterretningstjeneste mener, at det er nødvendigt for at opretholde orden.

Alene fordi der kommer mange asylansøgere, er ifølge EU-reglerne ikke en grund til at indføre grænsekontrol for en kortere periode. Og endnu er der ikke kommet nogle signaler fra politiet, fortæller Morgan Johansson.

”Vurderingen fra politiet er fortsat, at der ikke er den type af problemer med orden og sikkerhed, som er nødvendig for at indføre grænsekontrol,” siger Johansson.

Er det fortsat regeringens indstilling, at en sådan beslutning skal træffes ud fra politiets vurdering?

”Sådan er reglerne. Men samtidig er alle emner på bordet, når vi forhandler med de andre partier, og dette er et emne, som er rejst af Moderaterne."

--
Artiklen er oversat fra svensk. Du kan læse den oprindelige artikel på Altinget: sverige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00