Sverige indfører ID-kontrol efter nytår

GRÆNSER: Den svenske regering går nu videre med det omstridte forslag om at indføre ID-kontrol på tog, busser og færger til Sverige. Kontrollen begynder 4. januar.

Den svenske regering vil med ID-kontrol på tog, busser og færger kontrollere identiteten på de mennesker, som kommer til Sverige. Transportselskaberne skal selv stå for kontrollen. 
Den svenske regering vil med ID-kontrol på tog, busser og færger kontrollere identiteten på de mennesker, som kommer til Sverige. Transportselskaberne skal selv stå for kontrollen. Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Den svenske regering er klar til at indføre ID-kontrol på tog, busser og færger til Sverige, og det er transportselskaberne selv, der skal stå for kontrollen.

Formålet med ID-kontrollen er at få færre asylansøgere til Sverige, men også at få kontrol over, hvem der kommer ind i landet. Ifølge den svenske regering er asylmodtagelsen sat under hårdt pres, da asylstrømmene er øget kraftigt i efteråret, og over 80.000 personer har søgt asyl i Sverige de seneste måneder.

Konklusionen fra den svenske regering er, at det er mere, end hvad Sverige kan klare, og foråret må ifølge justits- og migrationsminister Morgan Johansson (S) ikke udvikle sig på samme måde som efteråret.

”Vi er nødt til at få antallet af asylansøgere ned og få menneskerne til at søge asyl i andre lande. ID-kontrol er en måde at afstedkomme det,” sagde Morgan Johansson på et pressemøde.

Kort behandlingstid
Forslaget fra regeringen indebærer, at der indføres en ny lov, som giver regeringen mulighed for i visse tilfælde at indføre ID-kontrol på tog, busser og færger til Sverige for at opretholde lov og orden eller beskytte den nationale sikkerhed. Loven giver også beføjelse til at indføre bøder for at garantere, at transportselskaberne udfører kontrollerne. ID-kontrol må højest gælde seks måneder ad gangen, og nye kontroller kan først indføres to uger efter, at de tidligere er ophørt.

Rigsdagen får meget kort tid til at behandle forslaget, og loven skal træde i kraft allerede 21. december og gælde midlertidigt i tre år.

Men de praktiske kontroller kommer ikke til at foregå før efter juleferien – nemlig 4. januar. Grunden er, at transportselskaberne, som bliver berørt, skal have tid til at forberede sig, og at regeringen skal træffe beslutning om detaljerne omkring kontrollerne.

Trafikselskaberne skal være ansvarlige for kontrollen, og hvis de ikke tager sig af det på ordentlig vis, kan de blive ramt af bøder. Hvor høje bøderne skal være, vil den svenske regering senere lægge fast.

Skal have legitimation
ID-kontrollen skal sørge for, at folk uden gyldig legitimation med billede ikke må stige på toget, bussen eller færgen for at komme til Sverige.

Mandag frarådede den juridiske myndighed Lagrådet den svenske regerings forslag, som oprindeligt indeholdt en mulighed for at kunne lukke Øresundsbroen i en nødsituation.

Men tirsdag trak regeringen forslaget om at lukke vejforbindelser til andre lande, da der ikke var tilstrækkelig støtte til det i den svenske Rigsdagen. Når det gælder forslaget om at give regeringen ret til at indføre ID-kontrol, findes der dog stadig tilstrækkelig med støtte.

Morgan Johansson understreger, at det vigtigste er at få ID-kontrollen på plads.

”Det bliver besværligt”
Migrationsministeren er klar over, at ID-kontrollen vil indebære store praktiske problemer for dem, som rejser mellem Sverige og Danmark, og at rejserne kommer til at tage længere tid.

”Det kommer til at blive besværligt, men det skal vejes mod alternativet – at vi ikke agerer. Så vil vi få værre problemer i foråret,” siger Johansson.

Han peger på, at et andet problem har været, at Danmark har ladet flygtninge passere gennem landet uden af kontrollere deres identitet.

”Hvis Danmark havde haft indre grænsekontrol, var problemet ikke opstået,” siger han.

Artiklen er oversat fra svensk. Læs den oprindelige artikel på Altinget: sverige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00