Sverige lukker grænsen: Frygter dansk juleshopping

LUKKER NED: Sverige indfører indrejseforbud fra Danmark efter fund af britisk coronamutation. Svenske statsborgere og andre borgere med bopæl eller arbejde i Sverige er undtaget.

Foto: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Sverige lukker for indrejse fra Danmark og Storbritannien.

Det sker for at begrænse spredningen af den nye, hurtigtspredende coronamutation fra det sydøstlige England, som også er fundet i Danmark.

Den svenske regering frygtede, at nedlukningen af indkøbscentre i Danmark ville få flere danskere til at flytte deres julehandel over Øresund, hvor flere butikker stadig holder åbent.

"Det kan få mange danskere til eksempelvis at tage til Malmø for at købe julegaver," sagde den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg (S), ved et pressemøde mandag eftermiddag.

Adgangsforbuddet gælder dog ikke svenske statsborgere eller andre mennesker, der arbejder eller bor i Sverige, og personer, der udfører godstransport, uddybede den svenske indenrigsminister.

Der er indtil videre fundet ti smittede med den nye coronamutation i Danmark, mens der endnu ikke er nogen bekræftede tilfælde i Sverige. Men det er ikke usandsynligt, at mutationen allerede har bredt sig til Sverige, fortalte generaldirektøren for det svenske folkesundhedsagentur, Johan Carlson, ved pressemødet.

Udover grænselukningen opfordrer det svenske folkesundhedsagentur alle, der har rejst til Sverige fra Storbritannien siden 12. december, til at få taget en coronatest så hurtigt som muligt. Dette gælder dog ikke for rejsende fra Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00