Sverige beder EU om hjælp til fordeling af flygtninge

FLYGTNINGE: Den svenske regering ønsker, at asylansøgere i Sverige skal fordeles mellem de øvrige EU-lande, og derfor sender den svenske regering en anmodning til EU-Kommissionen. Sverige får opbakning fra Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, besøgte onsdag den svenske statsminister, Stefan Löfven.
Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, besøgte onsdag den svenske statsminister, Stefan Löfven.Foto: Det Europæiske Råd

”Den nuværende situation er ikke holdbar. Sverige har ikke evne til at tage imod mennesker på den måde, vi vil, og som vi plejer at gøre. Vores modtagesystem er overbelastet.”

Sådan sagde Sveriges statsminister, Stefan Löfven, på et pressemøde med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.

Stefan Löfven meddelte, at den svenske regering på et regeringsmøde torsdag vil beslutte at sende en anmodning om at omfordele flygtninge fra Sverige til andre medlemslande i EU.

Den svenske anmodning om at være med i EU's fælles fordeling af flygtninge er en konsekvens af en politisk aftale mellem regeringspartierne og den borgerlige opposition tidligere på efteråret.

”Anmodningen skal derefter sendes til Kommissionen, og jeg har en løbende diskussion med formand Jean-Claude Juncker om det,” sagde Löfven.

Støtte fra Tusk
Både Löfven og Donald Tusk understregede, at alle EU-lande skal være klar til at tage ansvar og fordele byrden.

”Jeg er villig til at støtte det svenske initiativ, selvom det ikke er mig, der skal tage beslutningen,” sagde Donald Tusk.

Det drejer som om i alt 54.000 personer, som via en tidligere EU-beslutning kan blive omfordelt mellem EU-landene. Den oprindelige tanke var, at denne kvote var tiltænkt Ungarn, men da Ungarn ikke ønskede at deltage i systemet, kan andre EU-lande ansøge om at få del i kvoten.

Det kræver også en godkendelse i Ministerrådet, hvis Sverige skal kunne deltage i systemet.

EU's Ministerråd har tidligere besluttet en omfordeling af 160.000 mennesker, som befinder sig i lejre i Italien og Grækenland. Indtil nu har det ikke haft den store succes, og kun et meget lille antal er blevet flyttet til et andet EU-land, oplyser Kommissionen.

Artiklen er oversat fra svensk. Du kan læse den oprindelige artikel på Altinget: sverige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00