Svindelanklager tynger Marine Le Pen i den franske valgkamps slutspurt

Anklager mod Marine Le Pen om misbrug af EU-midler er dukket op kort inden afgørelsen af det franske præsidentvalg. Men hvad betyder det for valgafgørelsen?

Søndag bliver det afgjort, hvem der skal være Frankrigs præsident de kommende fem år, når anden valgrunde løber af stablen. Marine Le Pens direkte modstander er den nuværende præsident, Emmanuel Macron.
Søndag bliver det afgjort, hvem der skal være Frankrigs præsident de kommende fem år, når anden valgrunde løber af stablen. Marine Le Pens direkte modstander er den nuværende præsident, Emmanuel Macron.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Timingen kunne næsten ikke være værre for Marine Le Pen.

Søndag håber den højrenationale partileder på at blive valgt som Frankrigs nye præsident, men bare få dage før den afgørende anden valgrunde blev der smidt en bombe ind i hendes valgkamp, da det mandag kom frem, at hun er under ny efterforskning for svindel med EU-midler.

EU’s antisvindelenhed, kendt som Olaf, anklager nemlig – ifølge det franske medie Mediapart – Marine Le Pens parti, Rassemblement National (tidligere Front National), for at have svindlet for cirka 4,5 millioner kroner.

Olaf

Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig, eller bare Olaf, har til hovedopgave at efterforske svindel. Både når det kommer til EU's budget, korruption såvel som alvorlige tjenesteforseelser.

Olaf hører under EU-Kommissionen, men har operationel uafhængighed.

Olaf har ingen retslige beføjelser i medlemslandene, men foretager de administrative undersøgelser.

Det virker imidlertid ikke til at have haft den store betydning for Le Pens vælgeropbakning endnu. Det har hverken spillet en stor rolle i den offentlige debat eller rykket nævneværdigt ved meningsmålingerne.

Det er dog ikke småpenge, som den franske partileder er anklaget for at have misbrugt.

Af de 4,5 millioner kroner misbrugte midler skulle Marine Le Pen ifølge Olaf personligt have misbrugt cirka én million kroner gennem sin tid som medlem af Europa-Parlamentet fra 2004 til 2017. Også hendes far, Jean-Marie Le Pen, er under anklage.

Pengene er blevet uddelt af Europa-Parlamentet til det franske partis europaparlamentsmedlemmer og måtte kun bruges til EU-relaterede anliggender. Anklagen går på, at pengene er gået til nationale franske anliggender og partianliggender – heriblandt indkøb af nøgleringe og afholdelse af konferencer.

Timingen for offentliggørelsen af anklagen har for mange været påfaldende.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00