Sygehusenes produktivitet brager af sted

SYGEHUSE: For andet år i træk kan sygehusene fremvise en tårnhøj produktivitetsfremgang. Sundhedsministeren roser medarbejderne. Danske Regioner advarer om, at stigningen ikke kan fortsætte.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sygehusene leverer stadig flere behandlinger for færre skattekroner. Det viser de seneste tal fra Sundhedsministeriet, der har opgjort produktiviteten på sygehusene. Fra 2010 til 2011 steg produktiviteten med hele 5,3 procent. 

Det er næsten lige så højt som udviklingen det foregående år. Her var produktiviteten på 5,6 procent - den højeste målte produktivitet, siden man i 2003 lavede opgørelsen første gang.

Professor i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen er imponeret over sygehusenes præstation. Især fordi produktiviteten også er steget kraftigt de to foregående år.  

"Og det er en exceptionel præstation, når man sammenligner med andre offentlige områder. Det overgår også, hvad man plejer at præstere i den private servicesektor," siger Kjeld Møller Pedersen.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdGg0SmlnR0ZtX0swTjBxbzhqQWE4b1E&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB9&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":null,"minorGridlines":{"count":"0"},"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","logScale":false,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"gridlines":{"count":"6"},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","logScale":false,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"12"},"series":{"0":{"errorBars":{"errorType":"none"}}},"booleanRole":"certainty","title":"Sygehusenes produktivitetsudvikling","animation":{"duration":500},"domainAxis":{"direction":1},"legend":"none","hAxis":{"useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"textStyle":{"color":"#222","fontSize":"11"},"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{},"isStacked":false,"width":450,"height":371},"state":{},"view":{},"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script> Kilde: Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed. Note: I 2007-2008 var produktivitetsfremgangen negativ på grund af sygeplejekonflikten.

Sundhedsminister Astrid Krag roser sygehuspersonalet efter at have set de nye tal.

"Det er flot, at sundhedspersonalet fortsætter med at forbedre produktiviteten i sygehusvæsenet. Og det er vel at mærke, samtidig med at udgifterne er faldet," skriver sundhedsminister Astrid Krag til Altinget.

Danske Regioners formand er også særdeles tilfreds med resultatet af opgørelsen. 

"Og det er helt usædvanligt, når man tænker på, hvordan det normalt går i krisetider. Det danske sundhedsvæsen er en velsmurt maskine, der samtidig skaber kortere ventetid, færre genindlæggelser og lavere dødelighed på sygehusene," konkluderer Bent Hansen (S).

Bent Hansen: Det kan ikke fortsætte
Med en produktivitetsfremgang, som er næsten lige så høj som sidste år, advarer Bent Hansen om, at politikerne ikke fremadrettet kan regne med, at sygehusene i samme takt kan lave mere for stadig færre penge.

"Vi kan helt sikkert ikke levere så høje vækstrater hvert år. Vi skal også leve med snævre økonomiske rammer. Så der er behov for at sætte maksimalt fokus på, at vi i alle tilfælde får mest mulig sundhed for pengene, og ikke altid bare mest mulig aktivitet."

Astrid Krag slår også fast, at den øgede produktivitet ikke må føre til dårligere kvalitet i behandlingerne.

"Produktivitetsmålinger kan være ganske gode, men de må ikke stå alene. Vi må ikke fokusere for ensidigt på flere operationer og behandlinger. Sygehusene må ikke blive samlebånd, hvor patienterne bare køres igennem i en lind strøm, uden at vi har øje for kvaliteten," skriver Astrid Krag.

Ekspert: Kvalitet og produktivitet kan følges ad
Kjeld Møller Pedersen mener ikke, at høj produktivitet generelt udgør en fare for patientsikkerheden og kvaliteten af den behandling, som sygehusene leverer.

"En af forudsætningerne for at have en høj produktivitet på et sygehus er, at arbejdet er veltilrettelagt på afdelingerne. Naturligvis kan høj produktivitet føre til jag og sjusk. Men langt hen ad vejen så tror jeg, at kvalitet og produktivitetsfremgang går hånd i hånd," siger Kjeld Møller Pedersen.

Mads Koch Hansen, der er formand for Lægeforeningen, betegner også produktivitetstallene som en god nyhed.

"Men det er også vigtigt at huske, at alt ikke kan gøres op på den måde. Tallene siger ikke noget om kvalitet eller om gode sammenhængende patientforløb," siger Mads Koch Hansen. Han frygter samtidig, at den økonomiske smalhals i sundhedsvæsnet fjerner grundlaget for fremtidige forbedringer i sundhedsvæsnet.  

"Et effektivt sundhedsvæsen kræver, at der også investeres i medarbejdernes faglige udvikling og ny teknologi," siger han.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00