Tænketank: Danmark sparer meget lidt på børnechecken

VELFÆRD: Ifølge nye beregninger fra tænketanken Kraka sparer den danske statskasse kun tre millioner på at indeksregulere børnechecken.

Foto: Lars Møller/Scanpix
Emma Qvirin Holst

En indeksregulering af børnechecken til EU-borgere vil ikke give et stort overskud til statskassen de første år.

Det viser nye beregninger fra tænketanken Kraka, skriver Berlingske.

Tænketanken skønner, at Danmark vil spare mindre end tre millioner om året frem mod 2020. Men hvis man oven i det inddrager meromkostningerne, der forventes ved en indeksering, så vil besparelsen næsten gå i nul, lyder det.

Ifølge EU-aftalen omkring børnechecken, så gælder den nye indeksering indtil 2020 kun nyankomne EU-arbejderes børnecheck. Det betyder, at alle andre EU-borgere, der allerede bor og arbejder i Danmark, fortsat modtager samme beløb på sin børnecheck.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener dog ikke, at besparelsen er det afgørende. Med aftalen om børnechecken kan medlemslandene nemlig regulere beløbet efter leveomkostningerne i det land, hvor lønmodtagerens børn bor.

”Det handler ikke om økonomi men om rimelighed. En børnecheck skal gå til dine børn og de udgifter, der er forbundet med at have børn, og det er nu engang billigere at have et barn i Rumænien end i Danmark,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Krakas beregninger viser, at Danmark hvert år udbetaler 40 millioner i børnechecks til EU-borgere, hvoraf 32 af dem går til lønmodtagere fra Polen.

Hvis briterne stemmer ja til et fortsat medlemskab af EU, så kan indeksreguleringen blive en realitet. Det betyder også, at Danmark efter 2020 kan spare omkring 22 millioner på børnechecken, alt efter hvor mange der kommer til landet for at arbejde, skriver Kraka i sit notat.

Radikale: Det har været en debat ude af proportioner
Da aftalen om børnechecken faldt på plads, udråbte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det til en sejr. Det giver Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen, ikke meget for efter Krakas beregninger.

”Det har været en debat fuldstændig ude af proportioner. Børnechecken har antaget en nærmest mytologisk karakter, som slet ikke står mål med realiteterne. Det har været noget fnidder. Og jeg forstår slet ikke, at Lars Løkke Rasmussen kan udråbe det til en sejr med de tal, der nu kommer frem,” siger han til Berlingske.

Ifølge Ritzau mener regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, at økonomien er mindre vigtig. Det handler nemlig om at statuere et eksempel:

”Det er ikke overraskende, at beløbet ikke er særlig stort. Jeg har jo aldrig haft en forestilling om, at der er vundet penge ved det her. Det handler jo mere om, hvad det kan blive til, hvis man ikke havde skredet ind,” siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, til Ritzau.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00