Tænketanke dybt uenige om dagpengeaftale

ARBEJDSMARKED: Cepos advarer mod dagpengeaftalen mellem DF og SF. Lempelserne vil svække beskæftigelsen og de offentlige finanser, mener den borgerlig-liberale tænketank. Sludder og vrøvl, svarer Cevea. 

Reducer dagpengene med ti procent. Det vil øge beskæftigelsen med 14.000 personer, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos. 
Reducer dagpengene med ti procent. Det vil øge beskæftigelsen med 14.000 personer, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos. Foto: Cepos
Sine Riis Lund

"Det her er ikke en gratis omgang."

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos advarer mod den nye dagpengeaftale mellem DF og SF. De to partier har som førsteprioritet at halvere genoptjeningsperioden fra tolv til seks måneder og vil ellers kun være med i en politisk aftale på dagpengeområdet, hvis en kommende statsminister kan komme op med noget, der er endnu bedre for dagpengemodtagerne.

Arbejdsudbud og beskæftigelse er noget vidt forskelligt, understreger Frank Skov, analysechef i Cevea. Han mener ikke, at en halvering af genoptjeningskravet i sig selv vil betyde noget for beskæftigelsen. 
Arbejdsudbud og beskæftigelse er noget vidt forskelligt, understreger Frank Skov, analysechef i Cevea. Han mener ikke, at en halvering af genoptjeningskravet i sig selv vil betyde noget for beskæftigelsen.  Foto: Cevea

"Der er nogle omkostninger ved det her forslag. Hvis man reducerer genoptjeningskravet fra 52 til 26 uger, vil det reducere beskæftigelsen med 2.000 personer og svække de offentlige finanser med 0,7 milliarder kroner," siger Mads Lundby Hansen.

Centrum-venstre tænketanken Cevea er uenig.

"Det kommer nok til at koste nogle penge, men vi mener, det er et spørgsmål om at flytte rundt på nogle kasser, altså om folk er på dagpenge eller kontanthjælp, når de er ledige. Det, der betyder noget for beskæftigelsen, er, om der rent faktisk bliver skabt nogle job," siger analysechef Frank Skov.

Mangler snart hænder
Han roser derimod aftalen mellem DF og SF.

"Vi synes, det er en knippelgod idé, fordi et lavere og mere fleksibelt genoptjeningskrav også kan gøre, at nogle af de midlertidige ansættelser kan blive attraktive for de ledige lige nu. Og det andet er, at du også får et mere humant system for de mennesker, der er endt i ledighedskøen og er røget på kontanthjælp," siger han.

Mads Lundby Hansen peger på, at Danmark står over for et økonomisk opsving, der vil skabe mangel på arbejdskraft.

"Forslaget vil gøre det nemmere at komme tilbage i dagpengesystemet, hvor gevinsten ved at tage et lavtlønsjob er meget, meget lille. Det indebærer, at nogle danskere vil fravælge lavtlønsjob. I stedet går jobbene til østeuropæere. Det vil derfor have uheldige virkninger at gøre dagpengesystemet mere generøst," siger han.

Cepos foreslår i stedet, at dagpengene skal reduceres med ti procent, da det ifølge dem vil øge beskæftigelsen med 14.000 personer.

Frank Skov påpeger, at der netop er behov for en stærk indvandring, hvis Danmark skal have økonomisk vækst, fordi vi ikke har tilstrækkeligt med borgere i den erhvervsaktive alder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Skov Kristensen

Direktør, WIIS, fhv. analysechef, Cevea
cand.scient.adm. (RUC 1994), ph.d. i industriøkonomi og innovation (Aalborg Uni. 2000)

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00