Tæt opgør om Bornholm: Enhedslisten står for første gang til et mandat

GEOGRAFISK PROGNOSE: Socialdemokratiets mandat ser ud til at være sikkert, mens Venstre er i risiko for at miste sit mandat til Enhedslisten – eller måske Dansk Folkeparti.

Få hundrede stemmer kan være med til at sikre, at Pernille Skipper (EL) får en bornholmsk kollega i folketinget efter det kommende valg.
Få hundrede stemmer kan være med til at sikre, at Pernille Skipper (EL) får en bornholmsk kollega i folketinget efter det kommende valg.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mens Socialdemokratiet lader til at være sikre på at vinde det ene bornholmske mandat, er der lagt op til et tæt opgør om øens andet mandat.

Det viser en ny mandatprognose, som er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af 9.782 gallupinterviews.

Historisk set plejer mandatet at tilfalde Venstre, men ifølge prognosen står Enhedslisten nu for første gang nogensinde til at hapse mandatet.

”Socialdemokratiets mandat synes at være ret stabilt, men det andet mandat er oppe i luften og for første gang – det har vi ikke set tidligere – falder det ud til Enhedslistens fordel,” siger Kasper Møller Hansen, der til daglig arbejder ved Københavns Universitet.

Kampen om det sidste mandat er så tæt, at det er få hundrede stemmer, der kan ende med at afgøre, om det ender med at blive Enhedslisten, Venstre eller måske endda Dansk Folkeparti, der løber med mandatet.

Borgerlige stemmer bliver spredt
Spændingen om det bornholmske mandat startede allerede ved sidste folketingsvalg, hvor det var blot 0,4 procentpoint, der skilte Venstre og Dansk Folkeparti. Indtil da havde Socialdemokratiet og Venstre haft nærmest konstant dominans på Bornholm med undtagelse af 1973-valget, hvor Fremskridtspartiet slog Venstre og fik øens anden plads i Folketinget.

I 2015 blev Enhedslisten kun det fjerdestørste parti på øen med hele 11,9 procentpoint op til Venstre. Men i løbet af det seneste års tid er der sket en udvikling, hvor Enhedslisten langsomt er blevet større, mens de borgerlige stemmer har spredt sig ud på flere partier, efter at Dansk Folkeparti er gået markant tilbage:

”Det er meget simpelt på Bornholm. Det er et spørgsmål om at blive størst og næststørst, og hvis du har en situation, hvor stemmerne begynder at sprede sig mellem flere borgerlige partier, så risikerer du, at de borgerlige stemmer ikke giver det bornholmske mandat,” siger Kasper Møller Hansen og tilføjer:

”Og fordi Socialdemokratiet er så store, har de stadig råd til at smide stemmer over til Enhedslisten.”

Hvis det ender med at blive Enhedslisten, der løber med sejren, bliver det 42-årige Morten Riis, som kan indtage en plads i Folketinget. Han er lige nu kommunalbestyrelsesmedlem i Bornholms Regionskommune og arbejder som tømrersvend i Rønne.

Se hele mandatprognosen på Altinget: christiansborg, hvor du også kan se, hvor i landet Dansk Folkepartis tilbagegang rammer hårdest.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår der 9.782 gallupinterviews, der er indsamlet i perioden 1/12-2018 til 28/2-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.
Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00