Terror fik ny justits-chef til at starte før tid

SIKKERHED: Justitsministeriets nye departementschef, Barbara Bertelsen, tiltræder officielt i dag, men lørdagens terroraktioner nødvendiggjorde imidlertid, at hun startede 36 timer før planlagt.

Justitsministeriets nye departementschef, Barbara Beatrice Bertelsen, måtte tiltræde før tid pga. af weekendens skudepisoder i København. 
Justitsministeriets nye departementschef, Barbara Beatrice Bertelsen, måtte tiltræde før tid pga. af weekendens skudepisoder i København. Foto: Justitsministeriet
Redaktionen

Den ellers fredelige vinterferieuge måtte lørdag ikke alene med ultrakort varsel afbrydes for de ledende ministre i regeringens Sikkerhedsudvalg, men også for deres respektive departementschefer, heriblandt ikke mindst Justitsministeriets øverste embedsmand.

Problemet var blot, at Barbara Beatrice Bertelsen – nyudnævnt topchef hos Mette Frederiksen (S) – først skulle træde til dagen efter vinterferien. I løbet af en halv time efter attentatet i Krudttønden blev der rådet bod på den udfordring: Barbara Bertelsen blev formelt lånt ud fra sin hidtidige stilling som vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen. Det skriver Susanne Hegelund og Peter Mose i deres ugentlige klumme i Altinget.

Departementschefstillingen i den juridiske og politimæssige højborg, som hun først officielt tiltræder i dag, er helt central i en situation som den aktuelle, hvor en terrorlignende aktion har ramt Danmark.

Klokken 18 lørdag – to en halv time efter drabet ved Krudttønden – trådte regeringens Sikkerhedsudvalg sammen, nøjagtigt som planlægningen tilskriver det. Nøglepersonen i udvalget er – udover regeringschefen selv – justitsministeren, som har haft afdelingschef Carsten Vollmer som konstitueret departementschef, efter at chefstolen formelt har stået tom, siden Anne Kristine Axelsson efter en række uheldige sager måtte sige farvel.

Beslutninger om liv og død
Der findes ikke andre departementschef-job – med undtagelse af Forsvarsministeriets, når Danmark drager i krig – hvor de svære beslutninger i så udpræget grad kan afgøre liv eller død. Den slags kontante ledelsesmæssige dilemmaer – med menneskeskæbner involveret – ligger fjernt for Finansministeriet og Kulturministeriets departementschefers hverdag med excelark og museumsstøtte.

Justitsministeriets topembedsmand er samtidig den i forberedelseskredsen til Koordinationsudvalget, som andre ministeriers topfolk kigger på – i forventning om at få nagelfaste svar på store juridiske spørgsmål. Det gælder alt fra forfatningsret til diverse principielle overvejelser; kronjuridiske spidsfindigheder, som for Barbara Bertelsen bliver af en anden kaliber end dem, hun har knoklet med de seneste år i Moderniseringsstyrelsen.

Bertelsen kommer til at stå i spidsen for et Justitsministerium, der har været i stand til at sikre ressourcer i en tid, hvor der ellers er blevet skåret ned. En teflon-beskyttelse, som i lyset af de seneste døgns begivenheder formentlig får lov at bestå et stykke tid endnu; ovenikøbet med – kan man forestille sig – mulighed for endnu flere bevillinger.

Susanne Hegelund og Peter Mose skriver hver uge klummen 'Mandagstræneren' i Altinget. Læs klummen her.   

Dokumentation

Blå bog: Barbara Beatrice Bertelsen
Født 1973. 

Cand.jur. fra Aarhus Universitet (1998)

2012-2015: Vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen

2010-2012: Kontorchef i Økonomikontoret i Justitsministeriet

2009-2010: Kontorchef i Planlægnings- og Udviklingskontoret i Justitsministeriet

2008-2009: Kontorchef i Politikontoret i Justitsministeriet

2007-2008: Souschef i Politikontoret i Justitsministeriet

2004-2006: Fuldmægtig i Justitsministeriet

2003-2005: Sekretær for Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi

2001-2003: Fuldmægtig i Statsministeriet

1998-2000: Fuldmægtig i Justitsministeriet


Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Peter Mose

Kommunikationsrådgiver, Hegelund & Mose
cand.geom. (Aalborg Uni. 1980), kandidatgrad i politisk journalistik og statskundskab (American Uni. 1990)

Susanne Hegelund

Partner, Hegelund & Mose, forfatter
journalist (DJH 1987)

0:000:00