Sagen blev kaldt "en vejsidebombe i dansk udlændingepolitik": Nu er Danmark underkendt af EU-Domstolen

UDLÆNDINGE: Danmark brød med tilknytningskravet en aftale mellem EU og Tyrkiet, vurderer EU-domstolen. Op til 8.000 tyrkere står derfor til at kunne få genåbnet deres sag om familiesammenføring.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har tidligere kaldt sagen for en potentiel "vejsidebombe" under danske udlændingepolitik. 
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har tidligere kaldt sagen for en potentiel "vejsidebombe" under danske udlændingepolitik. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Det var ulovligt, da Danmark i 2009 nægtede en tyrkisk familie at få familiesammenføring med henvisning til de såkaldte tilknytningskrav.

Det har EU-Domstolen netop vurderet, skriver Ritzau ifølge flere medier.

Tilflytningskravet blev indført i 2003 og betyder, at ansøgere skal have en stærkere tilknytning til Danmark end deres hjemland, hvis de skal have opholdstilladelse i Danmark.

Problemet med kravet er, at EU og Tyrkiet har en gammel associeringsaftale, der er indebærer, at tyrkere på en række områder skal behandles på lige fod som andre EU-borgere.  I aftalen står der også, at EU-lande ikke må indføre restriktioner, der gør det sværere for tyrkere at få opholdstilladelse.

Og det er altså den aftale, som EU-domstolen nu vurderer, at Danmark har handlet i strid med.

8.000 kan få genåbnet sager
Den konkrete sag omhandler et tyrkisk ægtepar, som i 2010 valgte at klage over deres afslag på familiesammenføring, efter at myndighederne havde vurderet, at parrets tilknytning til Tyrkiet var større end til Danmark.

Sagen endte hos Østre Landsret, som bad EU-domstolen op at vurdere sagen. Og domstolen har altså nu givet parret medhold.

Ifølge en artikel i Kristeligt Dagblad fra februar kan dommen betyde, at op til 8.000 tyrkere principielt kan få ret til at få genoptaget deres familiesammenføringssag. Sagerne kan gå helt tilbage til 2000.

Den nyudnævnte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere kaldt sagen for en potentiel ”vejsidebombe” under dansk udlændingepolitik, og så sent som i dag udtaler Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt til Berlingske, at det ville være ”en bombe under dansk suverænitet”, hvis parret skulle ende med at få medhold.

På det sociale medie Twitter opfordrer han nu også regeringen til at afvise EU-dommen:

Tilknytningskravet blev i sommeren 2018 erstattet med det såkaldte integrationskrav.

Læs også

Dokumentation

Læs hele dommen

Find dommen fra EU-Domstolen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00