Tesfaye modtager Altingets pris for politisk kommunikation

TING-PRISEN: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bliver modtager af årets Ting-Pris. Prisen overrækkes onsdag 2. oktober klokken 13 ved en åben reception i Altingets gård.  

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Altingets pris for god politisk kommunikation går til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. 

Han får i høj grad prisen for en kommunikation, der bærer præg af politisk mod. Mod til at være tro mod sine egne værdier. Mod til at gå imod strømmen. Mod til at sige tingene ærligt og ligeud uden at behøve at råbe ad andre. Mod til troværdige svar, også når det giver problemer.

Sådan lyder begrundelsen fra jurymedlem Lisbeth Knudsen, der også overrækker prisen ved en åben reception i  Altingets gård onsdag 2. oktober klokken 13.   

Bygger bro og skriver bog
Det var først i december 2017, at Mattias Tesfaye begyndte at blande sig i debatten om udlændinge og integration. Men lige siden har han sat sit kraftige præg på Socialdemokratiets politik og er i høj grad blevet ansigtet på partiets kursskifte. 

Fakta
Blå bog: Mattias Tesfaye
Født 1981 i Aarhus 
Uddannet murersvend 
Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 2015 
Udlændinge- og integrationsminister fra 2019 
Forfatter til blandt andet ’Velkommen Mustafa – 50 års socialedemokratisk udlændingepolitik’, 2017.




”Udlændingedebatten er fuld af debattører, der forsøger at nå deres politiske mål ved at appellere til vælgernes følelse af vrede og afmagt – og det gælder på den ene og den anden fløj i debatten. Mattias Tesfaye har valgt en anden stil, hvor han forsøger at bygge bro frem for at grave dem dybere,” siger Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.

Desuden har han beriget debatten med bogen 'Velkommen Mustafa' og har fået stor ros blandt andet af Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, for den måde, han bruger Socialdemokratiets historie til at underbygge den strammere linje i partiets udlændingepolitik.

Fakta
Ting-PrisenTing-Prisen gives til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg eller EU kommer tættere på vælgerne. Med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur lavet specielt til prismodtageren af kunstneren Hans Pauli Olsen. 

Kom til prisuddeling
Prisen uddeles onsdag 2. oktober klokken 13 i Altingets gård i Ny Kongensgade 10, 1472 København. Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.

Årets jury består af 
  • Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen
  • Morten Rud Pedersen, grundlægger og CEO for Rud Pedersen Public Affairs Company
  • Lisbeth Knudsen, tværgående chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen.

Det har været en svær kommunikationsøvelse, Tesfaye har været sat på, men han er lykkedes med at flytte balancepunktet i Socialdemokratiets udlændingepolitik uden at miste sin troværdighed undervejs.

Derfor har juryen valgt, at Mattias Tesfaye skal modtage Altingets Ting-Pris 2019.

Prisen, der er uddelt siden 2004, gives til en politiker, der har bidraget til at bringe Christiansborg eller EU tættere på vælgerne, og det har Mattias Tesfaye i høj grad gjort, siger Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen:

”Tesfaye er en af de politikere, der bidrager meget positivt til den politiske samtale. Han taler et sprog, som almindelige mennesker forstår.”

Murer blandt akademikere
Med sin baggrund som murersvend er Mattias Tesfaye også med til at bryde det stereotype billede af, at Folketinget stort set udelukkende er befolket af akademikere, og det kan positivt mærkes i hans måde at kommunikere på.

Han er ikke bange for at bruge sig selv og sin egen familiemæssige baggrund til at styrke sine budskabers troværdighed. Med ham får man færre politikersvar og flere budskaber, som siges ligeud.

Prisen overrækkes onsdag 2. oktober klokken 13 ved en åben reception i Altingets gård, hvor tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen motiverer prisen. 

Efterfølgende vil chefredaktør Jakob Nielsen interviewe ministeren på scenen. Der vil også blive serveret en lille forfriskning.

Juryen bag Ting-Prisen består, ud over de to chefredaktører, også af direktør Morten Rud Pedersen.

Årets to andre nominerede til Ting-Prisen var Venstres nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper (EL). Læs mere om dem her.  

Dokumentation

Modtagere af Ting-Prisen: 

2004: Lene Espersen (K)

2005: Helle Thorning-Schmidt (S)

2006: Villy Søvndal (SF)

2007: Pia Kjærsgaard (DF)

2008: Morten Østergaard (R)

2009: Bertel Haarder (V)

2010: Søren Pind (V)

2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

2012: Mette Frederiksen (S)

2013: Henrik Sass Larsen (S)

2014: Pia Kjærsgaard (DF) 

2015: Uffe Elbæk (ALT)

2016: Zenia Stampe (R)

2017: Lars Løkke Rasmussen (V)

2018: Margrethe Vestager (R)

2019: Mattias Tesfaye (S) 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00