Tesfaye sender grønlandsk grænsestrid et stort skridt nærmere en løsning

GODKENDELSE: Grænsestriden på Station Nord i Nordøstgrønland, som siden nytår har gjort arbejdet dyrt og besværligt for arktiske forskere, er kommet et stort skridt nærmere en løsning.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) godkendte mandag Forsvarets base Station Nord i Nordøstgrønland som grænseovergangssted i Schengen-området.

Det betyder, at indrejse til Station Nord direkte fra den norske ø Svalbard, som ikke er en del af Schengen, vil kunne ske i overensstemmelse med gældende Schengen-regler.

Dermed er vejen banet for en løsning af de grænseproblemer, som siden nytår har forhindret danske og internationale forskere i at flyve den hurtigste og billigste vej ind til Aarhus Universitets forskningsstation, Villum Research Station, ved siden af Station Nord.

Tredobler prisen
Konkret handler sagen om, at den hurtigste og nemmeste vej til Station Nord og Villum Research Station går via Svalbard. Problemet er imidlertid, at Svalbard ikke er en del af Schengen-området. Det er Grønland. Men Station Nord er ikke en godkendt indgang til Schengen-området. Derfor skal flyvninger til og fra Station Nord gå via Schengen-kontrolsteder som Kangerlussuaq og Nerlerit Inaat langt længere mod syd i Grønland og derfra op til Station Nord.

Foto:

En omvej, der tredobler prisen per person og gør det urealistisk dyrt for forskerne. Ikke kun fordi der er mere end 1.000 kilometer længere til Station Nord end fra Svalbard, men også, fordi der kun kan bruges mindre fly, som kan have langt færre passagerer og langt mindre gods med. De er desuden mere afhængige af, at der er godt vejr i området, da de flyver lavere end de fly, man ville bruge fra Svalbard.

Sådan har det været siden nytår, efter at Grønlands Politi i sommeren 2018 blev opmærksom på den ulovlige trafik, der i mere end tre år havde været mellem Svalbard og Station Nord.

Stablet på benene
Med ministerens godkendelse af Station Nord som Schengen-kontrolsted er man kommet et stort skridt nærmere en løsning. Nu venter den praktiske etablering af Schengen-kontrolposten på den militære base, der er bemandet med seks soldater og er den helårsbebyggelse, der ligger næsttættest på Nordpolen. Det bliver de seks stationsspecialister, der skal agere grænsekontrollanter.

"På grund af de ekstraordinære geografiske og befolkningsmæssige forhold i Nordøstgrønland er politimyndigheden uddelegeret til Forsvarets personel (Arktisk Kommando), som er til stede i nationalparken. Det vil derfor også være Forsvaret, der gennemfører grænsekontrol i overensstemmelse med de i Grønland gældende regler," oplyser Forsvarsministeriet, der ikke kan sige noget om, hvor lang tid det vil tage at få grænsekontrollen stablet på benene.

Sat tre år tilbage
Grænseproblemerne kan have sat den forskning, der bliver lavet på Villum Research Station i Nordøstgrønland, op mod tre år tilbage, vurderede professor ved Aarhus Universitet, Henrik Skov, tidligere i år.

"Det var en katastrofe for os, at ruten var lukket. Vi har tabt rigtig meget aktivitet i år, og rent udviklingsmæssigt er vi sat tre år tilbage," sagde Henrik Skov i april til Altinget. Han leder Villum Research Station, der er placeret få hundrede meter fra Station Nord og er dybt afhængig af flyforbindelsen til Svalbard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00