The final countdown: Sådan følger du med i briternes dom over EU

BREXIT: I dag vil 46 millioner stemmeberettigede briter afgøre, om deres og EU’s veje skal skilles. Læs her, hvordan du kan finde ud af, om briterne er ude eller inde.

BRUXELLES: Torsdag morgen klokken syv britisk tid åbner stemmestederne i England, Skotland, Wales, Nordirland og Gibraltar.

Det vil dog kun være startskuddet til en lang dag og nat på pinebænken for dem, der desperat venter på at finde ud af, om de cirka 46 millioner stemmeberettigede briter har vendt tommelfingeren op eller ned til Unionen.

Ventetiden bliver også lang for de politiske nyhedsjunkier, der vil bande over den medie-blackout på afstemningsdagen, der gør, at britisk presse ved lov er afskåret fra at bringe noget til torvs, som kan påvirke udfaldet af afstemningen.

Valgstederne lukker officielt klokken 22, men alle, der på det tidspunkt står i kø på valgstederne, får lov at afgive deres stemme. Det vil sige, at vi er på den forkerte side af klokken 23 dansk tid, før de sidste stemmebokse vil blive sendt til de 382 optællingssteder fordelt over det Forenede Kongerige.

Ingen exitpolls
Når afstemningen er officielt lukket, ville der under normale valghandlinger komme exitpolls. Det gør der ikke denne gang, blandt andet af frygt for at ramme forkert i det, der ser ud til at blive en meget tæt afstemning.

Det kan dog forventes, at der bliver gennemført andre stikprøvemålinger på dagen, som kan give en pejling, men ingen sikkerhed om, hvad resultatet er.

Selve optællingen vil foregå i løbet af natten mellem torsdag og fredag. Hvert optællingssted kommunikerer sit resultat til offentligheden, så snart der er talt færdigt. De resultater sendes til 11 regionale stemmecentre, som sender en samlet opgørelse videre til Chief Counting Officer i Manchester, Jenny Watson. Det er hende, der vil offentliggøre det endelige resultat.

Sæt vækkeuret
De første tal forventes at komme lige på den anden side af midnat britisk tid. De sidste forventes først inde ved syvtiden om morgenen, men er fra så vælgertyndt befolkede områder, at de ikke forventes at gøre den store forskel.

Mellem tre og fire om morgenen er der, hvor der er allermest run på resultaterne, og på det tidspunkt forventes 70 procent af valgdistrikterne at være optalte. Hvis det bliver så tæt et opløb, som meningsmålingerne har forudset, skal vi dog hen på den anden side af klokken fem britisk tid, hvor 90 procent af stemmerne forventes at være i hus, før det vil stå klart, hvem der har vundet.

Når den ene af siderne har krydset de magiske 50 procent, vil det blive offentliggjort af Valgkommissionen. 

Dermed tyder alt på, at vækkeuret ikke behøver at sættes før klokken seks dansk tid for dem, der vil være først til at vide, om briterne er ude eller inde.

Et samlet resultat for hele landet forventes først hen ad morgenen.

Din vejledende brexit-guide
Banken Standard Chartered har lavet denne oversigt over nøgletidspunkter på valgaftenen. Alt med forbehold for, at tidsplaner kan skride, omtælling kan blive nødvendig og andre force majeure-elementer.

23 June  
7am Polling stations open
12pm-1pm Ipsos MORI opinion poll likely to be released, conducted in previous 48 hours
10pm Polling stations close
10pm-11 pm YouGov likely to release opinion poll conducted during the day
11pm First local government areas begin declaring local turnout
24 June  
12.30am First local government areas begin declaring local results
12.30am Sunderland, bellwether district’, to declare result
1am 46.6% of local area turnout results to have declared
1am Swindon, 'core district’ for Leave, to declare result
1:30am Stirling, ‘core district' for Remain, to declare result
2am 11.2% of local government areas to have declared results
3am 34.3% of local government areas to have declared results
3am 98.2% of local area turnout results to have declared
4am 69.7% of local government areas to have declared results
5am 90.1% of local government areas to have declared results
5am 100% of local area turnout results to have declared
5am Electoral Commission announces when one side reaches 50% plus one, likely from this point
6am 97.2% of local government areas to have declared results
7-9am Full national result to be declared
Source: Electorate Commission. Standard Chartered Research
Note: Declaration times are estimates provided by the Electoral Commission EU Referendum local counts timings. Opinion poll publication times are estimates provided by the press office of the respective polling company.

Forrige artikel Og det nye ord for public service er... Og det nye ord for public service er... Næste artikel Regeringen får stor næse i sagen om landbrugspakken Regeringen får stor næse i sagen om landbrugspakken