Theresa May vil udskyde Brexit til udgangen af juni

BREXIT: Den britiske premierminister Theresa May har ansøgt om at få udskudt Brexit fra 12. april til 30. juni. EU’s stats- og regeringschefer skal sige ja eller nej onsdag.

Theresa May vil forbedrede briterne på at gå til europarlamentsvalg.
 
Theresa May vil forbedrede briterne på at gå til europarlamentsvalg.  Foto: Geert Vanden Wijngaert /AP
Malte Bruhn

BRUXELLES: Den britiske premierminister Theresa May har igen ansøgt om at udskyde Brexit.

I et brev til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, anmoder hun resten af EU’s 27 stats- og regeringschefer om at få udskudt Brexit-dag fra 12. april til 30. juni.

Dermed åbner May for at sende briterne til europaparlamentsvalg 23. maj, hvis hun ikke får sin skilsmisseaftale igennem Underhuset inden da. 

Men hvis hun får sin aftale igennem inden valgdatoen, vil hun aflyse valget og forlade EU senest 30. juni, lyder det i brevet.  

EU har et legitimt ønske om at komme videre med beslutningerne om deres egen fremtid.

Theresa May
Premierminister i Storbritannien

Ved et EU-topmøde 22. marts gik EU’s stats- og regeringschefer med til at udskyde Brexit fra den oprindelige Brexit-dag, 29. marts, til 12. april. Og hvis May fik sin aftale igennem det britiske Underhus inden da, ville Brexit-dag automatisk blive udskudt til 23. maj. 

EU-lederne pegede på 12. april som ny Brexit-dag, fordi det her er sidste udkald for briterne, hvis de vil undgå at deltage i europaparlamentsvalget.  

I mellemtiden har Theresa May dog endnu ikke formået at få skilsmisseaftalen stemt igennem Underhuset.

Et kompromis med Corbyn 
May skriver videre, at den nuværende ”situation skaber usikkerhed og gør skade på tilliden til politikerne, mens EU har et legitimt ønske om at komme videre med beslutningerne om deres egen fremtid”.

Tidligere på ugen inviterede hun derfor Labour-formand Jeremy Corbyn til forhandlinger med håbet om, at de sammen kan finde et kompromis, der kan få skilsmisseaftalen igennem Underhuset og dermed forhindre et hårdt Brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale.

”Dette skridt viser, at den britiske regering er fast besluttet på at finde en afgørelse hurtigt,” skriver May som argument for sit nye forslag, der er designet til at vinde hende kostbar tid i en presset situation.

Afgøres på EU-topmøde onsdag 
Spørgsmålet er nu, om resten af EU’s stats- og regeringschefer køber Theresa Mays forslag om at forlænge Brexit igen.

Sagen bliver afgjort på et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles 10. april.

Donald Tusk foreslog tidligere fredag ifølge BBC at tilbyde briterne en fleksibel forlængelse på et år.

Den såkaldte ”flextension” skal give briterne muligheden for at forlade klubben, så snart Underhuset har sagt ja til skilsmisseaftalen. Aftalen indebærer, at briterne afholder europaparlamentsvalg.

Hvis Donald Tusks forslag skal blive til virkelighed, kræver det også, at EU’s stats- og regeringschefer godkender den ved topmødet onsdag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00