Thomas Senderovitz støvede Lægemiddelstyrelsen af, men forlader den på et kritisk tidspunkt

Man kan få den tanke, at nogle har været utilfredse, siger Altingets sundhedspolitiske analytiker om Thomas Senderovitz' overraskende jobskifte. Den afgående styrelsesdirektør har i de sidste fem år været med til at modernisere og strømline Lægemiddelstyrelsen, som står over for store opgaver.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Tirsdag offentliggjorde Lægemiddelstyrelsen den overraskende nyhed, at styrelsens direktør, Thomas Senderovitz, forlader sin stilling midt under udrulningen af det historisk vigtige vaccinationsprogram mod covid-19.

Senderovitz, der er blevet et kendt ansigt under coronakrisen, skal i stedet være Senior Vice President i Novo Nordisk. Her har han første arbejdsdag til maj, men han fratræder som styrelsesdirektør med øjeblikkelig virkning.

Den hurtige exit kan være et tegn på samarbejdsproblemer, vurderer Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft:

"Man kan godt få den tanke, at nogle har været utilfredse. Enten Senderovitz selv eller hans chefer i form af sundhedsministeren eller departementschefen. Det kan i hvert fald være svært at forstå, hvorfor jobskiftet skal ske så akut," siger han.

Kritisk tidspunkt
Senderovitz forlader Lægemiddelstyrelsen på et kritisk tidspunkt under udrulningen af vaccineprogrammet, idet 90 procent af danskerne stadig mangler første stik med én af de godkendte vacciner. 

Lægemiddelstyrelsen står til at spille en vigtig rolle de kommende måneder, idet de fortsat skal godkende vaccinekandidater og desuden har ansvaret for at overvåge bivirkninger for alle vacciner.

Presset på styrelsen er ikke blevet mindre de seneste uger, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) har investeret politisk kapital i udmeldinger om, at Danmark skal udvikle og producere egne vacciner.

Derfor kan baggrunden for Senderovitz' beslutning om et jobskifte også være det ekstraordinære arbejdspres i styrelsen, siger Ole Toft.