Thor P: Værdifællesskab med DF

INTERVIEW: Venstre-veteran og folketingsformand Thor Pedersen fremhæver et særligt fællesskab med DF om forsvaret for "de centrale principper i grundloven".
"Det er en banebrydende doktrin, at det, man siger før et valg, det gennemfører man også efter et valg. Det giver tillid til, at politikerne ikke gennemfører noget som en tyv om natten," siger Folketingets formand Thor Pedersen (V).
"Det er en banebrydende doktrin, at det, man siger før et valg, det gennemfører man også efter et valg. Det giver tillid til, at politikerne ikke gennemfører noget som en tyv om natten," siger Folketingets formand Thor Pedersen (V).Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Erik Holstein

Dansk Folkeparti har ikke alene været "et troværdigt støtteparti, som virkelig har været til at stole på." Der eksisterer også et værdifællesskab med DF, når det gælder forsvaret for retten til at tro, tænke og tale frit.

Det siger Folketingets formand Thor Pedersen til Altinget.dk i et interview, hvor han også kalder kontraktpolitikken for en "banebrydende doktrin, der har hævet det politiske niveau". 

Livsfarligt "men"
Thor Pedersen hører til de politikere, der så Muhammed-krisen som en helt afgørende skillelinje i dansk politik:

"Dengang sagde mange: "Jah, der står godt nok i grundloven, at vi har ytringsfrihed, men...." Det "men" var livsfarligt. Så hvis du spørger mig i dag, om vi på det punkt har et værdifællesskab med DF, så er svaret: "Ja, det føler jeg", siger Thor Pedersen.

Brede forlig aldrig mål i sig selv
Folketingets formand afviser blankt, at de mange snævre forlig mellem regeringen og DF på nogen måde er et problem for det parlamentariske system:

"Som folkevalgt politiker har man pligt til at prøve at få mest muligt af sin egen politik igennem. Hvis man afstår fra at gennemføre det, man har lovet sine vælgere, fordi man gerne vil have flere partier med i et forlig, så svigter man dem, der har stemt på én," siger Thor Pedersen.

Læs hele interviewet med Thor Pedersen på Altinget|Christiansborg

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thor Pedersen

Fhv. formand (V), Folketinget, fhv. minister & MF, fhv. statsrevisor, fhv. borgmester, Helsinge Kommune, fhv. adm. direktør, JRS
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

0:000:00