Thorning afviser at genindføre boligjobordningen

JOBPAKKE: Statsministeren afviser at genindføre den boligjobordning, som gav skattefradrag for håndværkerhjælp til private. Jobpakken kan i stedet rumme et opgør med de grønne afgifter trods modstand fra SF.
Statsministeren afviser at genindføre boligjobordningen som en del af jobpakken. Samtidig undsiger Thorning SF's formand om NOx-afgiften.
Statsministeren afviser at genindføre boligjobordningen som en del af jobpakken. Samtidig undsiger Thorning SF's formand om NOx-afgiften.Foto: Dr.dk
Jørgen Skadhede
Regeringen har bebudet, at den vil præsentere en ny jobpakke i begyndelsen af marts. Foreløbig har regeringen ikke lagt sig fast på, hvad den skal indeholde. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gav onsdag en klar melding om, hvad der i hvert fald ikke kommer med i pakken.

Fra Folketingets talerstol afviste statsministen opfordringen fra de Konservatives formand Lars Barfoed om at genindføre boligjobordningen som en del af den nye jobpakke.

Ordningen gav private et skattefradrag til håndværkshjælp og rengøring i hjemmet, men regeringen har netop afskaffet den med finansloven for 2013.

"Jeg har ikke noget principielt imod boligjobordningen. Men vi skal nøje overveje, hvordan vi bruger pengene bedst muligt. Vi skal bruge dem på en sådan måde, at vi bedst forbedrer vores internationale konkurrenceevne. Og lige nu mener vi ikke, at boligjobordningen er den bedste måde at gøre det på," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Thorning undsiger SF om NOx-afgift
Der har været mange bud på, hvad jobpakken skal indeholde fra både erhvervslivet og fagbevægelsen.

Vi skal nøje overveje, hvordan vi bruger pengene bedst muligt. Vi skal bruge dem på en sådan måde, at vi bedst forbedrer vores internationale konkurrenceevne. Og lige nu mener vi ikke, at boligjobordningen er den bedste måde at gøre det på.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

Et bud, der går igen hos begge parter, er en lempelse af nogle af de grønne afgifter på produktionsvirksomheder som eksempelvis NOx-afgiften på kvælstofoxider. Et ønske, som Thorning er imødekommende over for, også selvom SF er imod.

"Det kan jeg ikke lige se i min horisont. Hvordan kan man fjerne en NOx-afgift og stadig fastholde et grønt perspektiv," sagde SF's nye formand Annette Vilhelmsen onsdag til Berlingske.

Men senere på dagen undsagde statsministeren SF's formand fra Folketingets talerstol.

"Jeg er ikke helt enig med erhvervs- og vækstministeren i den udmelding," sagde Thorning.

Paradigmeskifte i synet på grønne afgifter
Det tyder således på, at der er et opgør på vej med de seneste års brede politiske enighed om nødvendigheden af øgede grønne afgifter.

"For nogle år tilbage pålagde man mest privatpersoner grønne afgifter, mens man var meget påholdende med at pålægge erhvervslivet grønne afgifter af konkurrencehensyn. Det princip har man fraveget i de senere år, fordi man har sagt, at af hensyn til miljøet var man klar til at betale prisen i form af forringede konkurrencevilkår. Nu svinger pendulet måske tilbage," siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Det var VK-regeringen, der indførte NOx-afgiften i sin tid, men efter de to partier tabte regeringsmagten har især Venstre efterlyst lempelser af afgiften, som den nuværende regering hævede yderligere, da den kom til.

Arbejdsmarkedets parter: Lemp afgifterne
Men de grønne afgifter er ikke en skrue, som politikerne bare kan blive ved at skrue på, uden at det har alvorlige konsekvenser for konkurrenceevnen og dermed jobskabelsen, lyder budskabet fra både erhvervslivet og fagbevægelsen.

Begge parter opfordrer netop regeringen til at lempe på diverse energiafgifter.

"Det er klogt at se på, om der er nogle afgifter, som er direkte skadelige i forhold til at skabe job. Det kan eksempelvis være NOx-afgiften eller andre grønne afgifter. Men man kan ikke bare lette skatter og afgifter en masse. Der skal være en balance, for pengene skal findes et andet sted, og hele regningen skal ikke havne hos lønmodtagerne," siger Lizette Risgaard næstformand i LO.

"Det er positivt, at statsministeren nu så tydeligt anerkender, at vi skal have gjort noget ved den helt grundlæggende udfordring, at det er for dyrt at drive virksomhed i Danmark. For de eneste, der kan få varig vækst og arbejdspladser tilbage, er de private virksomheder," siger Kim Graugaard, vicedirektør i DI.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00