Thorning: Alt tyder på terrorhandling

ANGREB: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder skudepisode på Østerbro i København for en kynisk voldshandling, som tyder på en terrorhandling. Se politikernes reaktioner. 

Foto: Drago Prvulovic / MalmoBild AB
Anne JustesenChristian Juhl Mølgaard

På baggrund af hændelserne på Østerbro lørdag eftermiddag siger statsminister Helle Thorning-Schmidt i en pressemeddelelse:

"Danmark er i dag blevet ramt af en kynisk voldshandling. Alt tyder på, at skyderiet på Østerbro var et politisk attentat og dermed en terrorhandling.  

Mine tanker og dybeste medfølelse går til ofrene og deres pårørende.

Politiet er i fuldt beredskab over hele landet. Alle ressourcer er sat ind. Myndighedernes første prioritet nu og her er at fange gerningsmændene.

I Danmark vil vi aldrig bøje os for vold.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

Umiddelbart efter meldinger om skyderiet trådte Den Nationale Operative Stab sammen under ledelse af Rigspolitiet. Regeringens Sikkerhedsudvalg har kl. 18.00 holdt møde om sagen. Regeringen følger udviklingen tæt.

Skudattentatet er en handling, som fylder mig med dyb vrede. Alt vil blive sat ind på at finde de skyldige og bringe dem for en domstol.

Jeg vil opfordre alle til at bakke op om myndighedernes arbejde. Vi står foran nogle svære dage, hvor vores sammenhold vil blive testet. Men i Danmark vil vi aldrig bøje os for vold," slutter statsminister Helle Thorning-Schmidt. 

Løkke: Det er en fej handling
Venstres formand, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, reagerer ligeledes hårdt mod lørdagens angreb på Østerbro.

"Jeg fyldes med afsky og forfærdelse over det terrorangreb, der i dag har kostet ét liv og såret tre. Mine tanker går til den dræbte og de sårede politimænd samt deres familier og pårørende. I har min dybeste sympati og respekt," siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Uden at kende motiv og gerningsmænd står ét klart: Det er en fej handling og et angreb på den fredelige og demokratiske måde, vi har valgt at leve vores liv på i Danmark. Vi skal sætte alle kræfter ind på at finde de skyldige, så de kan blive stillet til ansvar for deres handlinger."

"I en svær tid må vi stå sammen og værne om vores værdier. I Danmark vil vi ikke give efter for vold og terror. Vi vil ikke lade os kue," slutter Lars Løkke Rasmussen.

Lørdag eftermiddag blev op mod 40 skud affyret ved et debat-arrangement på Krudttønden på Østerbro med den svenske satiretegner Lars Vilks. En 40-årig civil mand blev dræbt og tre politibetjente såret. De tre er uden for livsfare.



Storify-kilde: Filip Wallberg

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00