Thorning om synagoge-overvågning: Jeg gengav de oplysninger, jeg fik

TERROR: Helle Thorning-Schmidt blev fejlinformeret om, hvor hurtigt der kom politibevogtning til synagogen i Krystalgade efter terrorangrebet i København.   

Helle Thorning-Schmidt bekræfter, at hun fik forkerte oplysninger om, hvor hurtigt synagogen i Krystalgade fik politibeskyttelse under terrorangrebet i København. 
Helle Thorning-Schmidt bekræfter, at hun fik forkerte oplysninger om, hvor hurtigt synagogen i Krystalgade fik politibeskyttelse under terrorangrebet i København. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Cecilie Gormsen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fik forkerte oplysninger om, hvor hurtigt politiet var fremme ved synagogen i Krystalgade for at beskytte de danske jøder under terrorangrebet i København 14. februar.

Og de forkerte oplysninger blev viderebragt af statsministeren på et pressemøde for den internationale presse i København 16. februar. Det bekræfter Helle Thorning-Schmidt. 

"Jeg gengav bare de oplysninger og det billede, vi havde fået i dagene efter terrorangrebet. Hvorfor skulle jeg gøre andet," siger Helle Thorning-Schmidt til TV 2 News.

På pressemødet for den internationale journaliststand spurgte en israelsk journalist ind til sikkerheden for det jødiske mindretal i Danmark. Her fortalte Helle Thorning-Schmidt, at synagogen i Krystalgade "øjeblikkeligt" blev beskyttet.

Justitsministeren beskylder PET
Det viste sig dog i sidste uge, da Justitsministeriet fremlagde Rigspolitiets egen redegørelse, at der gik næsten fire timer, fra skuddene ved Krudttønden blev affyret, til der var etableret politibevogtning ved synagogen i Krystalgade.

Da justitsminister Mette Frederiksen i sidste uge holdt pressemøde om redegørelsen, lod hun forstå, at det var PET, som havde videregivet de forkerte oplysninger om den øjeblikkelige beskyttelse. Få timer inden Mette Frederiksens pressemøde blev det offentliggjort, at PET-chef Jens Madsen fratræder sin stilling

I weekenden fortalte en anonym central kilde til Politiken, at der ikke på noget tidspunkt på møderne efter terrorangrebet mellem de relevante politimyndigheder og regeringen blev nævnt, at bevogtningen ved synagogen blev etableret øjeblikkeligt. Og Helle Thorning-Schmidt vil mandag ikke kommentere på, hvem der gav hende de fejlagtige oplysninger.

"Jeg vil ikke gå nærmere ind i det, men det er klart, at når jeg går til et pressemøde, så forbereder jeg mig selvfølgelig og får oplysninger af folk, der kender mere til det, end jeg gør," siger Helle Thorning-Schmidt til TV 2 News med henvisning til det pressemøde, hvor hun fortalte, at bevogtningen blev etableret med det samme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00