Thorning repræsenterer Danmark til EU-topmøde

AFSKED: Som fungerende statsminister skal Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag deltage i et topmøde i Det Europæiske Råd. Situationen efter valget giver hende dog begrænset handlerum.

På trods af valgnederlaget får Helle Thorning-Schmidt en sidste chance for at mødes med sine europæiske kollegaer.
På trods af valgnederlaget får Helle Thorning-Schmidt en sidste chance for at mødes med sine europæiske kollegaer.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Kasper Kaasgaard

Når EU's stats- og regeringschefer torsdag mødes i Bruxelles til sæsonens sidste EU-topmøde, bliver det Helle Thorning-Schmidt (S), der sætter sig ud for skiltet med Dannebrog.

Så længe regeringsforhandlingerne stadig er i gang med Lars Løkke Rasmussen (V) som kongelig undersøger, er det den fungerende statsminister, der deltager i møder i Det Europæiske Råd.

Mødet er det sidste inden sommerferien, og som sædvanlig er der en tætpakket dagsorden med tunge emner. De europæiske ledere skal diskutere den græske gældskrise, som også gav anledning til et ekstraordinært topmøde tidligere på ugen, migrationskrisen i Middelhavet samt forsvarssituationen.

Den britiske premierminister, David Cameron, forventes også at levere et mere eller mindre konkret indlæg i kølvandet på det britiske valg, hvor han forpligtigede sig til at genforhandle det britiske EU-medlemskab.

Også EU-Kommissionens udspil til et digitalt indre marked er på dagsordenen, ligesom en række yderligere punkter.

Begrænset handlerum
Den aktuelle parlamentariske situation i Danmark sætter en række begrænsninger for Helle Thorning-Schmidts ageren.

Hun vil kun blande sig i diskussionerne, hvis de drejer sig om emner, der berører Danmark i særlig grad, ligesom hun kun vil komme med udtalelser, som hun er sikker på, Folketingets partier står bag.

Sædvanligvis tager hun og andre ministre turen forbi Folketingets Europaudvalg, inden de deltager i møder i Bruxelles. Men udvalget er ikke blevet sammensat efter folketingsvalget, og den fungerende statsminister kan derfor ikke hente et forhandlingsmandat.

I stedet har Folketingets partier været til et møde i Statsministeriet i dag, onsdag, hvor de er blevet orienteret om emnerne på topmødet.

I Det Europæiske Råd er det ikke muligt for medlemslandene at sende andre end regeringschefen eller statsoverhoveder. Kan det ikke lade sig gøre, skal man i stedet bede et andet land til at tale på sine vegne.

Topmødet finder sted i Bruxelles 25.-26. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00