Thorning vil have nyt Europa-kompromis

EU: Der sker så meget i Europa, at der er brug for en ny bred europa-politisk aftale. Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der håber på en aftale efter en EU-høring. Venstre ser frem til forhandlingerne.
Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Morten Øyen
EU står over for store reformer, og det kræver en grundig dansk diskussion af forholdet til unionen. Det mener statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der håber på at kunne samle opbakning til en ny bred europapolitisk aftale - et såkaldt memorandum - i starten af det nye år.

"Vi er meget optaget af at komme videre med et memorandum, da der sker så meget i Europa. Et memorandum vil kunne samle os for at diskutere, hvor de danske muligheder og interesser er," sagde Helle Thorning-Schmidt efter et møde i Europa-udvalget onsdag formiddag.

Regeringspartiernes ordførere har ellers i første omgang været afvisende over for ideen om et nyt kompromis, der er blevet foreslået af Venstre. Men den skepsis deler regeringschefen ikke.

"Man må tænke sig nøje om i disse diskussioner, og det kan være godt at have et fælles udgangspunkt," siger Thorning-Schmidt.

V: Kommer til at tage tid
Forhandlingerne skal begynde efter en EU-høring i starten af det nye år. Og udmeldingen fra statsministeren bliver modtaget med glæde hos Venstre.

Fakta
Danmarks europapolitik:

Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.


Kilde: EU-Oplysningen

"Det er et glimrende tilsagn at få. Der er tradition for, at partierne samles for på den måde at stå stærkere i forhandlingerne i EU. Så vi ser frem til, at forhandlingerne om et memorandum går i gang," siger Venstres EU-ordfører Lykke Friis.

Hun slår dog fast, at man ikke skal vente sig de store opgør i EU-politikken lige med det samme.

Det er et glimrende tilsagn at få. Der er tradition for, at partierne samles for på den måde at stå stærkere i de her forhandlinger i EU. Så vi ser frem til, at forhandlingerne om et memorandum går i gang.

Lykke Friis
EU-ordfører, (V)

"Den proces, der nu sættes i gang, kommer til at tage noget tid. Og det viser sig jo også, når man læser Herman Van Rompoys notat om en tidsplan for EU's udvikling - at traktatændringer er først efter 2014. Så vi har også noget tid," siger Lykke Friis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00