Thulesen Dahl: Et samarbejde med S kræver tid

​​SOMMERGRUPPEMØDE: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lagde hverken afstand til et tættere samarbejde med S eller topskattelettelser, da sværvægterne i DF præsenterede planerne for det kommende folketingsår.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

SVENDBORG: De tunge drenge i Dansk Folkeparti, formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup, præsenterede med et skvulpende Svendborgsund og et blafrende Dannebrog i baggrunden partiets mål med det kommende folketingsår. Målsætninger, der lægger op til strammere udlændingepolitik og et øget parløb med Socialdemokraterne.

”Socialdemokraterne kan vise sig at være et parti, der virkelig vil et tæt parløb med Dansk Folkeparti, men det må vise sig i efteråret. I første omgang er vi meget positive overfor det, de giver udtryk for,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Udmeldingen kommer efter, at S-formand Mette Frederiksen lørdag i Berlingske rakte en hånd ud til DF for at undgå topskattelettelser under efterårets forhandlinger. Men Kristian Thulesen Dahl ønsker ikke at afvise noget inden forhandlingerne.

”Vores vælgere kan være stensikre på, at vi vil arbejde mest muligt på at få så meget af Dansk Folkepartis politik gennemført. Så kan man efterfølgende måle os på, hvor langt vi nåede med vores politik,” siger han.

Han pointerer dog, at indvandring og ikke skattelettelser er det mest presserende spørgsmål under efterårets forhandlinger.

”Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er et spørgsmål, der overskygger alt andet. Nationen står og falder med, om vi får styr på udfordringerne i den omkringliggende verden,” siger han.

Pludseligt stuerene
Børsen bragte tirsdag en måling, der viser, at et flertal af DF’s vælgere foretrækker Mette Frederiksen (S) frem for Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister. Det ser Kristian Thulesen Dahl som et udtryk for, at DF nu kan samarbejde med begge sider af den politiske midte.

”Det er en styrke for Dansk Folkeparti, at vi er blevet et politisk parti, der kan samarbejde med begge sider af folketingssalen,” siger han og slår samtidig fast, at DF bakker op om den nuværende regering.

”Under den tidligere regering kom der 45 lempelser af udlændingepolitikken. Nu er der så kommet 36 stramninger, siden vi fik et skifte. Det skal vores vælgere huske på,” siger han.

Men hvad samarbejdet med Socialdemokraterne på sigt vil medføre, vil han ikke spå om.

”Det handler for os om at få afsøgt, om vi kan få lavet et tillidsfuldt samarbejde med Socialdemokraterne, hvor vi kan få lavet nogle gode politiske samarbejder. Hvad det kan føre til om mange, mange år, er ikke til at vide,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl udelukker dog, at parløbet med Socialdemokraterne i den nærmeste fremtid kan udvikle sig til mere end et samarbejde på tværs af midten.

”Vi kommer lige fra en situation, hvor Socialdemokraterne har ment, at vi aldrig ville blive stuerene. Helt indtil sidste sommer havde Socialdemokraterne en formand, jeg næsten ikke kunne komme til at tale med,” siger han og fortsætter:

”Det handler nu for os om at få afsøgt, om vi kan få lavet et tillidsfuldt samarbejde, hvor vi kan få lavet nogle gode politiske samarbejder.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00