Thulesen efter Tusk-bemærkning: Virker som koreograferet samspil

PARALLELAFTALE: En parallelaftale om Europol er mulig, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Han giver ikke meget for bemærkningen fra EU's Donald Tusk om, at en aftale måske er umulig.

Foto: Jens Astrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det var skuespil, da formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, tirsdag fortalte, at det ikke bliver let – og endda måske umuligt – for Danmark at få en parallelaftale om blandt andet Europol.

Sådan siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til Politiken.

”Jeg synes, det virker som et meget koreograferet samspil, der finder sted, hvor tingene skal se ud til at være så vanskelige som overhovedet muligt,” siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

LÆS MERE: Tusk om dansk parallelaftale: Ikke let, måske umuligt

Donald Tusk var tirsdag i Danmark for at holde møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen, og ingen af de to lagde på det efterfølgende pressemøde skjul på, at der venter svære forhandlinger for Danmark om en Europol-parallelaftale.

"Det vil ikke blive nemt. Måske umuligt," sagde Donald Tusk.

EU er bekymret
Men den melding giver Kristian Thulesen Dahl altså ikke meget for.

Han mener til gengæld, at EU-kommissionen er dybt bekymret over, at der er bevægelser i gang i Europa, som trækker væk fra det, han kalder EU's centralisering.

”De ønsker selvfølgelig, at landene skal ind på rad og række og marchere i takt. Og når landene ikke vil det, har de et problem,” siger Thulesen Dahl.

LÆS MERE: Ny aftale: Disse parallelaftaler skal Danmark gå efter i EU

EU og en parallelaftale om Europol er også omdrejningspunktet i DF-formandens ugentlige brev til sine medlemmer.

Om Tusks melding på tirsdagens pressemøde skriver Thulesen Dahl blandt andet:

”Man fik nærmest fornemmelsen af, at EU-systemet synes, det er helt fint, at det er meget, meget svært.”

”Spørgsmålet om en parallelaftale omkring Europol er først og fremmest et politisk spørgsmål. Vil man, eller vil man ikke. For hvis man vil, er det ikke juridisk svært,” skriver han.

Går efter tre aftaler
Regeringen har siden afstemningen om det danske retsforbehold i december ikke lagt skjul på, at skæbnen for en dansk parallelaftale om blandt andet Europol nu ligger i EU's hænder.

I forrige uge landede regeringen en bred aftale i Folketinget, om hvilke parallelaftaler man skal forsøge at forhandle hjem. Det gælder tre aftaler, og her understregede udenrigsminister Kristian Jensen, at det i sidste ende er op til EU, om det kan lade sig gøre.

”Tiden må vise, om det kan lade sig gøre at blive tilknyttet de forskellige områder. Det vil regeringen arbejde målrettet for at sikre, men som vi hele tiden har gjort klart, er det i sidste ende ikke op til os selv at bestemme,” lød det fra Kristian Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00