Tidligere Alternativet-medlem stifter parti uden ideologi

LYKKEPARTIET: René Gade har fredag præsenteret sit nye parti, som er uden fast ideologi. Han vil mindske spinkrig mellem fløjene og have en ikke-politiker på statsministerposten. 

René Gades parti vil blandt andet arbejde for, at datoen for at udskrive valg bliver låst, så politikerne ikke kan vælge tidspunktet efter eget forgodtbefindende. 
René Gades parti vil blandt andet arbejde for, at datoen for at udskrive valg bliver låst, så politikerne ikke kan vælge tidspunktet efter eget forgodtbefindende. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Flora Juul Holst

René Gade vil gøre op med måden, vi fører politik på – og derfor har han stiftet Lykkepartiet. Et parti, der skal gøre op med spinkrig, konflikter og den generelle mistillid til vores politikere.

Det skriver dr.dk.

Et af målene for partiet er at indsætte en statsminister, som ikke i forvejen er politiker. Desuden har partiet ikke en fastlagt ideologi; partimedlemmerne må gerne være uenige med hinanden og stemme forskelligt, så længe beslutningerne er inden for lovens rammer. 

"Du stemmer ikke på en holdning, men på, at systemet virker. Så får vi forskellige personer ind med forskellige overbevisninger, der er gode til at være ærlige og søge viden," siger René Gade.

René Gade var folketingsmedlem for Alternativet fra 2015 til 2019 i Vestjyllands Storkreds, men valgte allerede i 2016 ikke at genopstille, netop for ikke at blive suget ind i en dårlig politisk kultur. Så nu forsøger han i stedet at genskabe kulturen fra bunden. 

"Du er vågnet til den første dag i Danmarks repræsentative demokratis lovende fremtid. En dag, hvor de tværpolitiske, nyskabende og samlende løsninger prioriteres højest," skriver det nystiftede parti på Twitter 06.31. 

 

Dokumentation

Her er Lykkepartiets demokratiske program:

1. Statsministeren skal findes uden for partierne og det politiske system. Partierne bag regeringsgrundlaget udpeger en erfaren leder som kandidat til statsministerposten. Ved accept af udpegelsen skal lederen sikre den bedst mulige og mindst partipolitiserede implementering af regeringsgrundlaget – til glæde for hele Danmark.

2. Hvis et folketingsmedlem udpeges til minister, skal vedkommende udtræde permanent af Folketinget i indeværende valgperiode og erstattes af en stedfortræder. Erstattes ministeren efterfølgende af en ny minister, kan den afgående minister ikke vende tilbage til Folketinget.

3. For hvert ministerembede fremlægger statsministeren tre ministerkandidater, som er indstillet af de regeringsbærende partier. Ministeren vælges blandt de tre kandidater ved afstemning i Folketinget. For at opnå valg som minister kræves almindeligt flertal. Opnår ingen af kandidaterne flertal ved første afstemning, foretages en ny afstemning blandt de to kandidater med flest stemmer.

4. Statsministerens mulighed for at udskrive folketingsvalg, efter hvordan meningsmålingerne står, skal afskaffes. Folketingsvalg skal ske hvert fjerde år på en fastlagt dato.

5. Vederlagskommissionens anbefalinger skal træde i kraft i tilpasset og opdateret form som lovet af tidligere regeringer, så politikerne ikke de facto bestemmer deres egne løn- og pensionsvilkår.

6. Lovforslag og politiske udspil fra regeringen skal være retvisende kommunikeret, så de ikke fremtræder bedre, end de er. Frem for alt skal der være åbenhed om slagsider og kendte mangler.

7. Afsløres en minister i bevidst at lyve eller modarbejde folkestyret – indiskutabelt og med fuldt overlæg – skal ministeren gå af, efter at et parti har fremsat en mistillidserklæring. Dette effektueres ved afstemning i folketingssalen, hvor mindst 33 procent af medlemmerne skal stemme for.

8. Hastelovgivning skal begrænses, så lovgivningsprocessen kun kan fremskyndes i tilfælde, hvor det er absolut nødvendigt af hensyn til nationens sikkerhed. Al hastelovgivning skal vedtages med kvalificeret flertal (2/3) og skal indeholde en solnedgangsklausul på maksimalt et år.

9. Folketingsmedlemmernes immunitet skal ophæves.

10. Folketingsmedlemmernes geografiske spredning skal fremmes ved brug af teknologi. Det skal være muligt at udføre flest mulige arbejdsopgaver uden fysisk fremmøde. Herunder deltagelse i folketingsdebatter, udvalgsmøder m.v. Afstemninger i folketings­salen skal kunne foretages digitalt, så længe at minimum ét medlem fra et parti er fremmødt i salen og kan berigtige, at den digitale afstemning stemmer overens med den, partikollegaen inden da har oplyst som sit valg.

11. Et folketingsmedlem må deltage i maksimalt to internationale udvalgsrejser årligt, medmindre det sker for egen regning. Ministre og partiledere er undtaget.

12. Ethvert folketingsmedlem skal deltage i 3 ugers praktik hvert år indenfor et for det enkelte folketingsmedlem relevant politisk fagområde.

13. Folketingsmedlemmer og ministre skal deltage i én af årligt to mulige udviklingsdage, hvor formålet er at fremme samarbejdet f.eks. gennem idræt, leg, ledelses- og kommunikationsøvelser, på tværs af partierne.

14. Enhver artikel, der offentliggøres i et medie på baggrund af en henvendelse fra et parti eller en politiker, skal indeholde mediedeklaration, hvoraf kilden fremgår.

15. Der skal opbygges en fælles vidensbase og ekspertoversigt for alle fagområder, så det ikke er netværk, partistørrelse, erfaring m.v., der afgør, om den enkelte folkevalgte får adgang til relevante oplysninger og information.

16. Lobbyregisteret skal genindføres.

17. Offentlighedsloven skal tilpasses, så den ikke kan udnyttes til mørklægning af sager eller dokumenter.

18. Der skal være øget åbenhed og gennemsigtighed vedrørende bidrag til politiske partier, kandidater og vælgerforeninger. Alle kontante bidrag over 2.400 kroner årligt samt andre ydelser og gaver af tilsvarende værdi (f.eks. betalte annoncer, rejser, fri bil, valgmateriale o.l.) skal være offentligt tilgængelige med angivelse af giver, modtager og bidragets værdi. Ved bidrag fra organisationer og virksomheder gælder dette uanset beløbsstørrelse.

19. Der skal sikres transparens omkring organisationer og virksomheder, der indtræder i offentlige råd og kommissioner, så offentligheden til enhver tid kan se, hvilke interesser organisationens økonomiske grundlag hviler på.

20. Folketingsgruppestøtten føres tilbage på 2016-niveau, således at politikerne i højere grad må samarbejde og søge viden uden for det partipolitiske og hos Folketingets ikke-partiske medarbejdere. Det sparede beløb investeres i en kontinuerlig styrkelse af netop Folketingets ekspert- og udvalgskompetencer.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Gade

Sekretariatschef, Danske Skoleelever, medlem, Dataetisk Råd
BA.mag. i dansk og medievidenskab (Københavns Uni. 2005)

0:000:00