Om  
Niels Valentin Hansen

Tidligere bankdirektør skal betale 231 millioner

Den tidligere direktør for Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, skal betale et trecifret millionbeløb i erstatning til Finansiel Stabilitet (FS). Det har Højesteret afgjort. Sagen er en af de største retssager om tab i banker under finanskrisen.

Det har taget fem år at behandle sagen ved Højesteret.
Det har taget fem år at behandle sagen ved Højesteret.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Mette Grube Condrup

I 2008 krakkede Roskilde Bank, som var en af de største provinsbanker i Danmark. I dag, 14 år senere, er der sat endeligt punktum i en af de største retssager om tab i banker under finanskrisen.

Niels Valentin Hansen skal betale 231 millioner i erstatning for sin rolle i sagen. Det erfarer Politiken via Ritzau. 

Erstatningssagen blev først ført i Østre Landsret, men nu er der altså faldet dom ved landets højeste domstol.

Højesteret har vurderet, at direktøren var erstatningsansvarlig for tab på fire aktiekreditter, der blev givet uden en kreditvurdering på forhånd.

Fire tidligere bestyrelsesmedlemmer er frifundet. Da sagen var for landsretten i 2017, blev alle de sagsøgte frifundet. Dommen blev sidenhen anket til Højesteret. Herefter har det taget fem år at behandle sagen ved Højesteret.

3. marts 2009 blev Roskilde Bank erklæret konkurs med tab i omegnen af ti milliarder kroner. 

Bankens virksomhed var inden da overtaget af Finansiel Stabilitet (FS), der krævede erstatning af flere af bankens tidligere direktions- og bestyrelsesmedlemmer. FS er det statslige selskab, der overtager banker, der er i nød. Dengang krævede FS en erstatning på 1 millard kroner, som altså i dag er blevet reduceret til en tredjedel af det oprindelige erstatningskrav for direktørens vedkommende.

Niels Valentin Hansen stod i spidsen for banken fra 1. december 1978 frem til 30. april 2007. Han er i dag 80 år gammel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Valentin Hansen

Fhv. direktør for Roskide Bank 1978-2007
Elev i Roskilde Bank 1959, HD 1971, revisoreksamen 1977, statsautoriseret revisor 1978

0:000:00