Tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte er død

DØDSFALD: Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte er død i en alder af 66 år.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Den tidligere Venstre-mand, skatteminister og borgmester i Farum, Peter Brixtofte, er død. Det oplyser familien ifølge DR i en pressemeddelelse. 

Han blev fundet død tirsdag eftermiddag i sin lejlighed i Farum.

Peter Brixtofte blev 66 år, og det var især i sin tid som borgmester i Farum, at han gjorde sig bemærket – både på godt og ondt.

Peter Brixtofte var borgmester i Farum Kommune fra 1986 til 2002, og ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, blev han både i Venstre-kredse og generelt rundt omkring i landet kendt som en visionær politiker og en vigtig Venstre-mand.

”På den positive side kan man sige, at han var en kreativ og visionær politiker. Borgerne i Farum var i mange år meget tilfredse med ham, og han gjorde en del ud af integration og velfærd, ligesom han styrkede sportslivet i kommunen,” fortæller Erik Holstein.

Blandt andet striben af populære initiativer, som Brixtofte gennemførte var for eksempel udlandsrejser til kommunens ældre.

”Han blev i mange år anset som en meget vigtig person i Venstre, ligesom Farum under Brixtofte også blev set som en mønsterkommune i partiet.”

Farum-sagen
I 2002 måtte Peter Brixtofte forlade borgmesterposten på grund af Farum-sagen. Det skete, da BT i februar 2002 på forsiden kunne fortælle, at Peter Brixtofte havde brugt 150.000 kroner fra kommunekassen på dyr rødvin. Flere historier om brug af kommunale midler til eget forbrug så i tiden efter dagens lys.

Og senere dukkede endnu en sag op, hvor Brixtofte lod Farum Kommune betale overpris for blandt andet pensionistrejser og byggeopgaver, hvorefter overprisen blev betalt som sponsorstøtte til lokale boldklubber.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vil Peter Brixtofte især blive husket for Farum-sagen, fordi den var så enestående i dansk politik.

”Der vil blive sagt en masse pæne ord om ham nu, men når historien skal skrives om ham, så vil Farum-sagen fylde rigtig meget. Det kan man ikke komme uden om,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Man har ikke ikke set lignende sager i Danmark, hvor højtstående politikere er kommet ud i sådan noget, som Brixtofte kom ud i.”

Anerkendte aldrig skyld
Peter Brixtofte blev sammenlagt idømt fire års fængsel for groft mandatsvig – to år for hver af de to sager. Han afsonede i Horserød Statsfængsel fra august 2008, og blev prøveløsladt i maj 2011.

”Brixtofte anerkendte aldrig rigtigt, at han havde gjort noget galt. Han blev ved med at stå fast på, at det var en uretfærdig dom, og at det var et justitsmord,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det var lidt forstemmende at se på.”

Altingets politiske kommentator understreger, at Farum-sagen var enestående i Danmark, hvor tingene foregår rent og politikere sjældent begår strafbare handlinger.

”Så selvom man på mange måder godt kunne have undt ham et bedre eftermæle, så er det den sag, som kommer til at dominere historien om ham,” siger Erik Holstein.

Peter Brixtofte efterlader sig sin mor, sin kæreste, tre døtre, syv børnebørn og en bror.

Dokumentation

Blå bog: Peter Brixtofte
Født: 11. december 1949.

Uddannelse: Cand.polit. fra Københavns Universitet.

Politisk karriere:
Medlem af Folketinget for Venstre fra 1973-1977, 1979-1981 og igen fra 1990 til 2005.
Skatteminister i den sidste Schlüter-regering fra 1992-1993
Medlem af Farum Byråd fra 1978 til 2002
Borgmester i Farum Kommune fra 1986 til 2002.

Karriere:
1972 EF-medarbejder ved Venstres Landsorganisation.
1972-74 Sekretær i Industrirådet.
1975-79 Undervisningsassistent ved Handelshøjskolen i København.
1977-79 Økonomisk medarbejder på Dagbladet Børsen.
1981-85 Redaktionsmedlem på Forlaget Management.
1985-90 Redaktør på Venstrepressens Bureau.

Peter Brixtofte har skrevet en række bøger, senest Mit Horserød fra 2009.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Peter Brixtofte

Fhv. skatteminister (V), fhv. MF, fhv. borgmester, Farum Kommune
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00