Tidligere SF-minister stopper i Folketinget

JOBNYT: SF's gruppeformand, Jonas Dahl, stopper i Folketinget til sommer, fordi han har fået nyt job. Han er dygtig politiker, men fejlcastet som gruppeformand, lyder det fra politisk kommentator Erik Holstein.

Til sommer er det slut med at sidde i Folketinget for SF's gruppeformand, Jonas Dahl. 

Jonas Dahl, der også er finans- og sundhedsordfører, skal nemlig være ny hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers.

"Jeg har gennem mange år arbejdet politisk med sundhedsområdet, så dette var en mulighed, jeg ikke kunne sige nej til. For mig har det altid været vigtigt, at kunne prøve kræfter med andet end Christiansborg," siger Jonas Dahl i en pressemeddelelse. 

Jonas Dahl har siddet i Folketinget siden 2007, og under Thorning-regeringen nåede han at sidde som skatteminister i cirka halvanden måned fra midten af december 2013 til 3. februar 2014, hvor SF som bekendt trådte ud af regeringen.

Og Jonas Dahl har været glad for sin tid som folketingsmedlem for SF: 

"Jeg har været glad for mine mange år i SF. SF har netop haft et godt landsmøde, og jeg er mere end overbevist om, at Pia vil drive SF frem ad rette vej," siger han.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, fortæller, at hun har været "utrolig glad" for samarbejdet med Jonas Dahl. 

"Han har lagt et kæmpe stykke arbejde i SF på et utal af poster i snart tyve år. Få har som Jonas kæmpet for et godt sundhedsvæsen for alle danskere. Fremover vil han så gøre det uden for Borgens mure," siger Pia Olsen Dyhr. 

Jonas Dahl fortsætter i Folketinget frem til sommer, og inden da vil SF foretage en ordførerrokade og indkalde hans afløser.

Læs også: Kirsten Normann bliver Jonas Dahls afløser

Det er den aarhusianske FOA-formand, Kirsten Normann Andersen, der overtager Jonas Dahls sæde i Folketinget efter sommerferien.

Holstein: Dygtig, men fejlcastet
Jonas Dahl er en flittig og driftsikker politiker, lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein. Han mener, at Jonas Dahl har været en dygtig fagordfører og kunne være blevet en rigtig god skatteminister, hvis han havde fået lov. Men som gruppeformand for SF har han været et fejlcast:

"Det er vigtigt, at en gruppeformand er markant, både internt i gruppen og udadtil, hvor gruppeformanden ikke er bundet til et enkelt område på samme måde som fagordføreren. Her har Jonas Dahl slet ikke haft tilstrækkelig gennemslagskraft," siger Erik Holstein.

SF er de sidste par år blevet beskrevet som en enmandshær bestående af Pia Olsen Dyhr, fortæller Erik Holstein.

"Og det er ikke helt forkert. Men det holder ikke i længden. SF har hårdt brug for en ny gruppeformand, der for alvor kan markere partiet," siger han.

SF skal nu på udkig efter en ny gruppeformand, og her peger Erik Holstein på Karsten Hønge som en mulig afløser for Jonas Dahl.

"Jeg vil anse Karsten Hønge som favorit til at overtage posten. Holger K. Nielsen har meldt sin afgang, Lisbeth Bech Poulsen har en frisk stil, men ligger ikke spot on på partilinjen, og Jacob Mark er et lovende talent, men har næppe tilstrækkelig hår på brystet efter mindre end et år i Folketinget," siger Erik Holstein og tilføjer:

”Hønge derimod vil kunne bruge gruppeformandsposten til at komme på banen med sine slagfærdige sætninger, der ofte slutter med mange udråbstegn. Det har han ellers haft overraskende svært ved, efter han kom i Folketinget igen.”

*Klokken 13:25: Opdateret med kommentar fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Forrige artikel Menneskerettigheder er under pres på udlændingeområdet Menneskerettigheder er under pres på udlændingeområdet Næste artikel Har du fulgt med: Prøv quizzen Har du fulgt med: Prøv quizzen