Til valgdebat i Altingets gård: Politikere på tværs af midten vil have højere lønninger til sygeplejerskerne

Enhedslistens Mai Villadsen, Socialdemokratiets Peter Hummelgaard og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt vendte blandt andet sygeplejerskernes løn- og arbejdsvilkår, da de fredag eftermiddag mødtes til valgdebat i Altingets gård. 

Enhedslistens Mai Villadsen, Socialdemokratiets Peter Hummelgaard og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt til valgdebat i Altingets gård.
Enhedslistens Mai Villadsen, Socialdemokratiets Peter Hummelgaard og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt til valgdebat i Altingets gård.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ida Elmdal Thagesen

Pædagoger, sygeplejersker og sosu’er.

De faggrupper skal hæves i løn, for ellers "eroderer" vores velfærdsstat.

Det slog Enhedslistens Mai Villadsen fast, da hun fredag mødte Socialdemokratiets Peter Hummelgaard og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt til valgdebat i Altingets gård.

Debatten blev modereret af chefredaktør Jakob Nielsen. Scenen var pyntet op med kreative valgplakater. Her kunne man blandt andet få øje på SF’s Carl Valentins forstørrede sygesikringskort med løfte om gratis tandlæge. Og man kunne eksempelvis også få øje på Alternativets tweet, som zoomer ind på ønsket om en 30-timers arbejdsuge.

Der er pyntet op med valgplakater i Altingets gård. Her på billedet ses fra venstre: Alternativets tweet, Dansk Folkepartis De ældre fortjener bedre, Andreas Steenbergs (R) magentafarvede tegning og Carl Valentins (SF) forstørrede sygesikringskort.
Der er pyntet op med valgplakater i Altingets gård. Her på billedet ses fra venstre: Alternativets tweet, Dansk Folkepartis De ældre fortjener bedre, Andreas Steenbergs (R) magentafarvede tegning og Carl Valentins (SF) forstørrede sygesikringskort. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Det var omringet af disse plakater og i en gård fyldt af mennesker, at Jakob Nielsen satte fokus på et af de temaer, som for alvor har fyldt i valgkampens første uge: Skal lønnen til ansatte i klassiske velfærdsfag som sygeplejersker og pædagoger sættes op?  

Enighed om behov for højere lønninger

Spørgsmålet om sygeplejerskernes løn har længe fyldt på mediernes dagsorden. Debatten er er blevet yderligere aktualiseret, efter at statsminister Mette Frederiksen åbnede valgkampens første statsministerdebat med meldingen om, at ”vi skal turde tage diskussionen om løn- og arbejdsvilkår” i sundhedsvæsnet. Siden er hun blevet kritiseret for ikke at ville nævne mere specifikt, hvilke faggrupper, hun ønsker at hæve i løn. 

Det vil både Messerschmidt og Villadsen gerne. Til debatten erklærede Messerschmidt sig enig med Mai Villadsen i, at højere løn til i hvert fald sygeplejersker er en god ide: "Jeg under sådan set sygeplejerskerne en højere løn", istemte han, mens han stod på scenen med et glas hvidvin i hånden.

"Det kan sgu godt være, vi skal i regering sammen, Mai?" tilføjede han henvendt til Villadsen, hvilket fik publikum til at grine og Villadsen til at replicere med en kommentar om, at nu skal Messerschmidt vist ikke drikke for meget af den vin.

Spørgsmålet om en midterregering

Netop spørgsmålet om regeringsdannelse fyldte også i debatten, hvor Jakob Nielsen smed deltagernes svar til følgende spørgsmål fra Altingets kandidattest op på powerpointskærmen bag debatdeltagerne: Der bør dannes en regering hen over midten. 

Læs også

Diskussionen om en regering, der både består af røde og blå partier, skal ses i lyset af Mette Frederiksens melding om, at partiet går til valg på ”at danne en bred regering. En regering, som skal få os trygt igennem usikre tider. Virkeligheden, jeres virkelighed, den handler om samarbejde. Og valget handler om, hvem der kan få det til at lykkes,” sagde hun, da hun onsdag den 5. oktober udskrev valg foran Marienborg.

"Summen af kriserne vi står over for lige nu er større end den krise vi stod over for, da coronakrisen brød ud. Derfor er det hamrende afgørende, at vi samarbejder bredt," sagde Hummelgaard i Altingets gård. I kandidattesten har han svaret overvejende enig på spørgsmålet.

"Det er noget pjat," sagde Morten Messerschmidt til debatten, "for i denne valgperiode har man håndteret store kriser uden en regering over midten. I øvrigt vil en sådan regering i en kommende valgperioden kun gøre yderpartierne mere indflydelsesrige" tilføjede han, hvilket var en analyse, Mai Villadsen - måske ikke overraskende - tilsluttede sig. 

Mai Villadsen har i Altingets kandidattest svaret, at hun ikke ønsker en regering over midten, og Morten Messerschmidt forholder sig i testen således til spørgsmålet: ”Skrækscenariet er en regering hen over midten bestående af De Radikale. Med dem i regeringskontorerne skrider udlændingepolitikken.”

Da debatten lakkede mod enden, fik de tre paneldeltagere til opgave at kåre scenens flotteste valgplakat. Det blev Liberal Alliances ideologiske plakat med teksten Det klarer jeg!, som løb afsted med sejren, som Messerschmidt blandt andet roste for det lave lixtal. 

 

Liberal Alliance vandt konkurrencen om flotteste valgplakat.
Liberal Alliance vandt konkurrencen om flotteste valgplakat. Foto:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00