Timelang hyldest på 90-årsdagen: "Schlüter kom fra Himlen"

FØDSELSDAG: Danmarks længst siddende statsminister siden Stauning blev hyldet ved en timelang konference, hvor han fik æren for stort set alt, hvad der gik godt i 1980'erne.

Foto: Jakob Nielsen
Jakob Nielsen

Der blev sunget, grinet og udvekslet minder, da en stopfyldt festsal på Børsen fejrede forhenværende statsminister Poul Schlüters 90-års fødselsdag.

Fødselaren selv nød det hele fra sin plads på forreste række og gik til sidst på talerstolen til lyden af et bragende, stående bifald.

”Hvor har jeg fået meget ros i dag,” sagde han.

Det var sandt. Ganske vist kaldte man hans årti for "fattigfirserne", men efter fødselsdagskonferencen at dømme var det i virkeligheden et årti, der fremtidssikrede Danmark – ikke mindst takket være Poul Schlüters klarsyn, vovemod og snilde.

På den måde var det passende, at 90-årsfødselaren sluttede sin tale med at melde klart ud om det kommende folketingsvalg:

”Jeg har definitivt besluttet mig for ikke at opstille.”

Slut med naziislam
Forinden havde flere hundrede profiler fra politik, erhvervsliv og medieverdenen deltaget i et to timer langt program, der formede sig som en lang hyldest og som et langt gensyn med 1980’erne – det årti, hvor Poul Schlüter mod de flestes forventning opnåede at blive den længst siddende statsminister siden Stauning.

Første hyldest kom fra den konservative formand, Søren Pape Poulsen, der berettede, at han havde mødt Schlüter første gang under valgkampen til Europa-Parlamentet i 1994. Med mere alvor i stemmen tilføjede han, at Poul Schlüter have skrevet brev til sin efterfølger under den seneste valgkamp for at kommentere den konservative kampagne.

”Jeg kan forsikre dig om, at jeg har taget dine ord til mig,” sagde Søren Pape Poulsen.

Han uddybede ikke, hvad der stod i brevet, men det var ved valget i 2015, at De Konservative benyttede ordet ”nazi-islam” på sine valgplakater.

Løkke: Du kan noget med ord
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) huskede også sit første møde med Poul Schlüter. Det var under en valgkamp i 1980’erne, hvor Løkke dukkede op som VU-formand – og fik en skideballe af den konservative statsminister for at skabe usikkerhed om VK-samarbejdet.

”Det har jeg skrevet mig bag øret, så det gør jeg ikke længere,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han var en blandt mange talere, der fremhævede Schlüters sproglige ekvilibrisme:

”Vi er for langsomme til at komme i gang og for hurtige til at slappe af,” lød et af Schlüters guldkorn i Løkkes tale.

”Der er for meget politik på Det Kongelige Teater og for meget teater på Christiansborg,” lød et andet.

"Du kan noget med ord," sagde statsministeren og tilføjede, at Schlüter "sprøjtede tweets ud, før der var noget, der hed Twitter". 

Han pegede også på en væsentlig forskel mellem ham selv om Schlüter: ”Du udskrev gerne valg hvert andet år. Jeg trækker den lidt længere.”

Jelved er Schlüter-fan
Roserne stod også i kø, da Schlüters økonomiske politik blev diskuteret af et panel med fhv. nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, fhv. økonomiminister Marianne Jelved (R) og fhv. finansminister Henning Dyremose (K).

Jelved sprang ud som fuldtonet Schlüter-fan. Hun mindede om, hvordan økonomien dengang var præget af tårnhøj inflation:

”Jeg boede i parcelhus i Jyllinge og havde sommerhus, lystbåd, Volvo og vovse. Men på et tidspunkt gik det op for mig, at det var naboerne, der betalte for det hele gennem den tårnhøje inflation og rentefradrag. Det var vi nødt til at lave om,” sagde Jelved og tilføjede:

”Schlüter kom fra himlen!”

Hun roste også Poul Schlüter for at have bakket op om det nationale kompromis, efter at danskerne havde stemt nej til Maastricht-traktaten i 1992. Kompromiset blev skrevet af oppositionen, og Schlüter læste ifølge Jelved teksten med en vis skepsis.

Men da han havde læst færdig, sagde han: ”Det er godt for Danmark, det her.”

Og det fortjener han ros for, pointerede Marianne Jelved:

”Verden omkring os kunne lære noget af vores politiske kultur i Danmark – og det er en kultur, som Schlüter var med til at gøre mulig.”

Læs også

Bertel skrev en sang
Der var også plads til en paneldebat om udenrigspolitikken under Poul Schlüter, hvor den tidligere statsminister fik roser for de to gange, hvor han satte hårdt mod hårdt – og vandt. Første gang ved afstemningen om Danmarks deltagelse i Det Indre Marked (EF-pakken) i 1986, og anden gang da han i 1988 udskrev et folketingsvalg om Danmarks forhold til Nato.

Bertel Haarder (V) havde selvfølgelig skrevet en lejlighedssang, og Mette Abildgaard – den konservative gruppeformand i Folketinget – mindede om, at Poul Schlüter også i nogle år i 1950’erne havde været formand for Konservativ Ungdom.

Schlüter nævnte det unævnelige
Da hovedpersonen selv gik på talerstolen, opremsede han alle meritterne endnu en gang, fra fastkurspolitikken til Storebæltsbroen – som begge står endnu.

Men Poul Schlüter var til gengæld den eneste, der dristede sig til at nævne sagen, som kom til at besegle hans politiske skæbne, Tamilsagen.

”Det, der huskes bedst, er nok den berømte sætning om, at der ikke er fejet noget ind under gulvtæppet. Det var der jo,” sagde Schlüter.

Dermed bekræftede han på sin egen 90-årsdag, at han mestrer politisk kommunikation bedre end de fleste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)









0:000:00