Ting-Prisen til Haarder for god kommunikation

PRIS: Undervisningsminister Bertel Haarder (V) får Altinget.dks Ting-Pris for altid at stille beredvilligt op og tale klart og tydeligt.
Christian Juhl Mølgaard
Den årlige politiker-pris for god kommunikation går til undervisningsminister Bertel Haarder.

Ting-Prisen fra netavisen Altinget.dk gives til "en politiker med særlig evne til at øge respekten for det danske folkestyre, så Christiansborg kommer tættere på vælgerne".

Bertel Haarder (V) er valgt af en komité bestående af journalistisk forsker ved SDU, redaktør Jakob Elkjær, koncerndirektør i Berlingske Media Lisbeth Knudsen, kommunkationsdirektør i Finansrådet Lars L. Nielsen og Altinget.dks udgiver Rasmus Nielsen. De begrunder valget:

  • Bertel Haarder stiller altid beredvilligt op, når befolkning og medier efterspørger hans holdning,

  • Han taler altid et klart og tydeligt sprog,

  • Haarders kommunikation giver som regel anledning til en politisk debat mellem tilhængere og modstandere og underbygger dermed et afgørende element i det danske folkestyre: Dialog og oplysning.

"Vi giver dig Ting-Prisen 2009 som en påskønnelse for en lang menneskealders mod, evne og vilje til at kommunikere uden filter, ligefremt og i overensstemmelse med de ideologiske værdier, du altid har stået for, og som du fortsat kæmper for," sagde Rasmus Nielsen, Altinget.dk ved overrækkelsen i dag (hele talen nederst).

Fakta

Bertel Haarder, 65 år, cand.scient.pol. 1971, undervisningsminister 1982-93 og igen fra 2005, integrationsminister 2001-05, folketingsmedlem 1975-1999 og igen fra 2005. Medlem af Europa-Parlamentet 1994-2001.

Bertel Haarder har i dag 5. oktober siddet som minister i 6.659 dage og her netop overtaget Jens Otto Krags ottendeplads på listen over længst siddende ministre overhovedet i Danmark.


Kilde: Altinget.dk

Bertel-box
I sin takketale sagde Bertel Haarder bl.a.:

"Jeg vil ikke skjule, at jeg er stolt og glad for anerkendelsen. Også fordi jeg bestemt ikke altid har været god til at kommunikation. Jeg lod mig lokke til at sige ting, der kunne misforstås og blev slået stort op - og derefter blev slået ned!

Venstres daværende formand Uffe Ellemann-Jensen gav mig engang en "Bertel-box", hvor jeg kunne lægge de udtalelser, jeg ikke skulle være kommet med. Siden fik han selv mere brug for den end jeg!

Jeg lægger vægt på at være yderst tilgængelig. Både døren og mobilen er åben. Jeg nyder godt af at være godt inde i mit område og tillader mig at mene, at jeg er blevet bedre og bedre!"

Med prisen følger en bronzeskulptur af billedhuggeren Pontus Kjerrman.

Hidtidige modtagere af Ting-Prisen:
2004: Lene Espersen (K)
2005: Helle Thorning-Schmidt (S)
2006: Villy Søvndal (SF)
2007: Pia Kjærsgaard (DF)
2008: Morten Østergaard (R)

Dokumentation
Ting-Prisen 2009 til Bertel Haarder - motivation

Kære Bertel, kære fremmødte venner af Altinget.dk, kære kolleger,

Kan man være censor for en undervisningsminister? Kan man give ham karakter? I dag tager vi os den frihed, og vi frygter ikke et eventuelt vredesudbrud fra den iltre, temperamentsfulde mand, for karakteren i faget kommunikation bli'r go'. Så er det sagt.

Hér i lokalet hænger en stribe fotografier fra Folketinget, som Marianne Grøndahl har set huset gennem de seneste år. Hvad er arketypisk for folkestyret - hvad bliver stående?

Som noget helt naturligt ser vi et foto af dig, undervisningsminister og folketingsmedlem Bertel Haarder, Venstre. Et foto i fuld vigør som udøvende lovgiver.

"Undervisningsminister og folketingsmedlem Bertel Haarder, Venstre." Sådan hed det allerede i 1982, og sådan hedder det fortsat.

Hvor vi sidste år med Altinget.dks kommunikationspris "Ting-Prisen" satsede på en ung, lovende politiker - den radikale Morten Østergaard - kvitterer vi i år for en menneskealder-lang, vedholdende kommunikationsindsats.

Allerede for 20 år siden - 20 år siden! - kunne du fejre jubilæum som den undervisningsminister, der havde siddet længst sammenhængende i århundredet.

Bertel Haarder har i dag, 5. oktober, siddet som minister i - hold fast - 6.659 dage. Eller godt 18 år, fordelt over otte regeringer. Dermed har den 65-årige liberale legende, Venstres tankegods-ejer, netop passeret S-ikonet Jens Otto Krag på listen over ministre i Danmarks-historien, der har siddet længst. Du indtager nu plads nummer otte - og der er ikke mange dage op til super-legender som P. Munch og T. Stauning.

---

Komiteen bag Ting-Prisen har til opgave hvert år hér ved folketingsårets start at kåre en politiker "med særlig evne til at øge respekten for det danske folkestyre, så Christiansborg kommer tættere på vælgerne." I komiteen sidder i år SDU-fellow, redaktør Jakob Elkjær, Koncerndirektør for Berlingske Media Lisbeth Knudsen, kommunikationsdirektør i Finansrådet Lars L. Nielsen og jeg selv, udgiver af Altinget.dk.

Vi giver dig Ting-Prisen 2009 som påskønnelse for en lang menneskealders mod, evne og vilje til at kommunikere uden filter, ligefremt og i overensstemmelse med de ideologiske værdier, du altid har stået for, og som du fortsat kæmper for.

Eller mere konkret, som formuleret af komiteen:

  • Du stiller altid beredvilligt op, når befolkning og medier efterspørger din holdning,

  • Du taler altid et klart og tydeligt sprog, også f.eks. i dine slagsange ved Venstres landsmøde som hér i en frase efter murens fald: "Nu be'r vi det røde gi' plads for det blå - lad falde hvad ikke kan stå!"

  • Din kommunikation giver som regel anledning til en politisk debat mellem tilhængere og modstandere og underbygger dermed et afgørende element i det danske folkestyre: Dialog og oplysning,

  • Du deltager fra tid til anden i flere debatter end dit ministerium egentlig giver formelt anledning til (dog nok mere førhen end på det seneste) og:

  • Du står ikke tilbage for selv - trods mange arbejdsopgaver - at formulere egne debatindlæg, ikke mindst små og skarpe replikker i læserbrevsspalterne.

Eller endnu mere konkret:

Du udleverer ukrukket gerne dit mobilnummer til journalister. Og syv ud af ti gange oplever de, at du tager telefonen og er klar.

Vel, der var en gang op til en højtid, hvor en kollega ringede. Du tog som altid mobilen og gav så efter lidt omtanke svaret:

- Du Anders, jeg sidder lige midt i en julefrokost og har fået et par glas. Kan du mon ringe i morgen?

Bertel for pokker, det kan ikke være let at være undervisningsminister. Undervisningsfolket er mindst lige så debatlystent som miljøfolket. Den rareste politiker, jeg tror, jeg har kendt, var en tidligere radikal af slagsen. Helge Larsen hed han. Ved I, hvad han blev kaldt af studenterne? "Onde-Helge". Bare fordi han ikke ville overlade AL magt til dem. Som markant politiker er du elsket og hadet, sådan må det være for en minister, der flytter sagerne, men du er alt for ofte blevet misforstået som "Bertel Bims". I dag visker vi tavlen ren.

Bertel Haarder, som udslag af klar kommunikation har du engang sagt, at du hellere vil være en epoke end en vandrepokal.

Som nævnt har du skrevet dig ind på top ti over Danmarks-historiens længst siddende ministre, så en enkelt vandre-pris kan du vel gøre plads til på hylden. Som altid består Ting-Prisen af en bronze-skulptur udført af billedhuggeren Pontus Kjerrman. Han har ladet sig inspirere af den gestikulerende politiker på talerstolen. Værsgo' og tillykke!

Rasmus Nielsen
5. oktober 2009


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

Bertel Haarder

Bestyrelsesformand, Det Kgl. Teater, fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)