To partier bevarer højborgen - resten falder

JORDSKRED: Dansk Folkeparti og Liberal Alliance bevarer højborgene i Thyregod og Rungsted, mens fundamentet under resten af partierne smuldrer. Værst går det ud over SF i Nakskov.

Manu Sareen er en af prominente politikere, som må forlade Folketinget efter valget. Hans radikale parti har traditionelt stået stærkt i højborgen på Vesterbro, men må nu se Alternativet stjæle vælgernes gunst.
Manu Sareen er en af prominente politikere, som må forlade Folketinget efter valget. Hans radikale parti har traditionelt stået stærkt i højborgen på Vesterbro, men må nu se Alternativet stjæle vælgernes gunst.Foto: Rasmus Flint Pedersen/Altinget.dk
Klaus Ulrik Mortensen

Mange steder i landet vidste man det godt.

At succesvalget fra efteråret 2011 ikke kunne gentages. Og at det nu blot gjaldt om at begrænse nederlaget.

En af mest udsatte højborge var SF’s traditionelt stærke bastion i arbejderbyen Nakskov. Her høstede folkesocialisterne i 2011 30,4 procent af stemmerne. Et resultat, som ingen i partiet forventede at komme i nærheden af. Men at man skrabede bunden med sølle 5,3 procent af stemmerne, kom alligevel bag på lokale kræfter.

Da Altinget et par uger før valgudskrivelsen besøgte Nakskov, fortalte man, at man håbede at havne et sted mellem 10 og 20 procent. Og historien gentager sig i en række af de højborge, som Altinget har rapporteret fra før og under valgkampen.

DF og LA holder fortet
Blot to steder formår partierne at holde fortet: Dansk Folkeparti i Thyregod går frem fra 33,4 til 48,7 procent af stemmerne og cementerer positionen som bysamfundets dominerende skikkelse. Og i Rungsted går Liberal Alliance frem fra 14,1 til 30,8 procent og gnider dermed yderligere salt i det åbne konservative sår.

Og listen fortsætter, som man kan se i nedenstående tabel:

Artiklen fortsætter under tabellen

Højborgenes udvikling fra 2011 til 2015

Parti Valgsted Storkreds Andel stemmer i pct., 2011 Andel stemmer i pct., 2015
Socialdemokraterne Nørrevangsskolen, Randers Nord Østjyllands Storkreds 48  39,4 
Radikale Venstre Vesterbro Øst Københavns Storkreds 24,2 13 
Det Konservative Folkeparti Jægersborg Københavns Omegns Storkreds 17,9 11,6 
SF Nakskov Idrætscenter Lolland Sjællands Storkreds 30,4 5,3
Liberal Alliance Rungsted og Grønnegade, Hørsholm Nordsjællands Storkreds  14,1 30,8 
Dansk Folkeparti Thyregod Nord, Vejle Nord Sydjyllands Storkreds  33,4 48,7
Venstre Kalvslund, Esbjerg Omegn Sydjyllands Storkreds  63 26,1*
Enhedslisten Nørrebro Syd Københavns Storkreds  31,6 30

* Valgstedet var nedlagt i 2015, og tallet er derfor et gennemsnit af hele omegnen.

Radikale gik til Alternativet
Historien om de faldne bastioner bliver dermed også historien om vælgernes flygtige gunst. Gennem de sidste 20 år har Det Radikale Venstre haft en stærk stemme på Vesterbro i København. Men som Altinget også fornemmede det under besøget i første uge af valgkampen, besidder partiet ikke samme karismatiske tiltrækning, som det tidligere har gjort.

Og ganske rigtigt: Man måtte aflevere 11,2 procent af stemmerne. Samtidig gaflede Uffe Elbæks Alternativet 17,8 procent. En trend, som gentog sig i en lang række valgkredse, og som betød, at Alternativet på landsplan endte med at distancere Det Radikale Venstre med 0,2 procent.

Partiet fik således også sin første højborg - i det københavnske Nordvest-kvarter. Enhedslisten skiftede Nørrebro ud med Strynø på Langeland, mens SF samlede murbrokkerne fra Nakskov og fragtede dem til Tirstrup på Syddjurs.

Selv Kristendemokraterne, som på landsplan kun fik 0,8 procent af stemmerne, fik etableret en højborg. I Rækker Mølle ved Ringkøbing, hvor 14,8 procent af vælgerne satte kryds ved de kristne demokrater.

Se listen over partiernes nye højborge her:

Artiklen fortsætter under tabellen

Partiernes bedste resultater ved valget

Parti Valgsted Kommune Andel stemmer i pct.
Dansk Folkeparti Thyregod Nord Vejle  48,5
Konservative Bjerringbro Syd Viborg  20,5
Socialdemokraterne Munkebo Kerteminde  43,8
Radikale Venstre Øst København  13,8
SF Tirstrup Syddjurs  12,4
Liberal Alliance Rungsted Hørsholm  30,8
Venstre Højmark Ringkøbing-Skjern  46,1
Enhedslisten Strynø Langeland  30,3
Alternativet Nordvest København  19,5
Kristendemokraterne Rækker Mølle Ringkøbing-Skjern  14,4


Højborgen der forsvandt
Og så var der højborgen, der forsvandt. Ikke bare i vælgermæssig, men også fysisk forstand.

Stærkest af alle bastioner ved folketingsvalget i 2011 var Venstres fort i Kavlslund ved Esbjerg. En landsby med kun 189 registrerede vælgere. Heraf slæbte de 158 sig ned på sognegården for at sætte krydset. Og resultatet blev, at hele 63 procent stemte Venstre.

Men i 2015 var valgstedet lukket. Det betød, at landsbysamfundets partitro vælgere blev blandet op med resten af regionen, og dermed mistede koncentratet sin kraft.

Men som den pensionerede landmand Søren Sørensen siger det under Altingets besøg, så er det ikke nødvendigvis skidt, at opbakningen svinder. Bare det sker på det rigtige tidspunkt:

“En god Venstre-mand, som lå på sit dødsleje, fik besøg af en af sine gode venner. Han sagde: “Jeg har lige skiftet parti”. “Nå,” sagde vennen, “hvad har du skiftet til”. “Jeg er blevet socialdemokrat,” sagde han. “Nå, hvorfor det?” “Jo, for det er da bedre, at der dør en socialdemokrat end en Venstre-mand”.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00