To ud af fem danskere vil stemme om EU-medlemskab

IND/UD: Skal Danmark følge i briternes fodspor og stemme om, hvorvidt vi skal blive i Unionen? Ja, mener 38 procent af danskerne.

Placeholder image
En anseelig del af danskerne vil gerne have en afstemning om Danmarks medlemskab af EU. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

BRUXELLES: Mens EU-boblen ruster sig til et dramatisk topmøde i næste uge, der skal afgøre, hvad den britiske premierminister David Cameron kan få med hjem til at hjælpe ham med at sælge et fortsat EU-medlemskab til sine landsmænd, har også en del danskere set sig lune på briternes forestående folkeafstemning.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget, der har spurgt, hvorvidt danskerne på linje med briterne skal spørges, om de fortsat vil være medlem af EU.

Her svarer knap halvdelen af danskerne, at de ikke er interesserede i at sætte Danmarks forhold til Unionen på prøve, mens 38 procent af befolkningen ønsker at blive spurgt.

Selv om det er en anseelig mængde, der gerne vil have afprøvet forholdet til EU ved urnerne, mener lektor Derek Beach fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet ikke, at resultatet bør komme som nogen overraskelse.

Han peger på, at der er en ikke ubetydelig andel af danskerne, som gerne ser Danmark træde ud af EU og få samme status som for eksempel Norge, der står udenfor, men stadig er en del af blandt andet EU’s indre marked.

”Der er cirka 20 til 25 procent af vælgerne, der gerne vil have en anden tilknytning til EU,” siger Derek Beach, der forsker i EU-folkeafstemninger og den danske offentlige mening, når det kommer til EU-spørgsmål.

Vil gerne spørges
Han peger også på, at en del af danskerne bare godt kan lide ideen om at blive spurgt ved en folkeafstemning.

”Man skal også huske, at meningsmålinger bare er målinger og er et forholdsvist billigt signal at sende. Det vil sige, at de ikke siger ret meget om, hvorvidt danskerne rent faktisk vil stemme ja eller nej til medlemskab,” siger Derek Beach.

Efter hans vurdering er der ikke nogen tvivl om, hvad resultatet af en sådan folkeafstemning ville blive.

”Hvis det kom så vidt, ville det blive et rungende ja i Danmark,” siger lektoren.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Storbritannien skal senest i 2017 til folkeafstemning om, hvorvidt de fortsat skal være medlem af EU. Skal Danmark have en lignende folkeafstemning?

- Ja: 38 procent
- Nej: 47 procent
- Ved ikke: 15 procent

Få alle tallene her

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 11. januar til 17. januar 2016.


Omtalte personer

David Cameron

President, AlzheimerResearch UK, fhv. premierminister, Storbritannien, fhv. leder, Conservative Party
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

Derek Beach

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
ph.d. (SDU 2003), cand.scient. (London School of Economics 1998)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser