To ud af tre nye kommissærkandidater har fået grønt lys

GODKENDT: Anden gang blev lykkens gang for Frankrig og Rumænien. Torsdag godkendte Europa-Parlamentet nemlig deres kommissærkandidater, Thierry Breton og Adina-Ioana Vălean.

Den kommende EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen er nu to skridt tættere på at få Kommissionen på plads.

Torsdag har Europa-Parlamentet godkendt henholdsvis den franske kommissærkandidat, Thierry Breton, og Rumæniens kandidat, Adina-Ioana Vălean.

Franskmanden Thierry Breton er udset til at blive ny kommissær for det indre marked, forsvar og rumfart. Men han var ikke den oprindelige kandidat til denne post.

Før ham var det nemlig franske Sylvie Goulard, der var udpeget til opgaven. Efter to høringer i Europa-Parlamentet endte hun dog med at blive afvist af europaparlamentarikerne.

En af årsagerne til, at hun røg ud, var, at hun i øjeblikket er under undersøgelse af EU's anti-svindelmyndighed, Olaf.

På det punkt har Thierry Breton ingenting i bagagen. Men det betød ikke, at franskmandens vej til en godkendelse forløb problemfrit.

Breton klarede sig gennem tvivl om interessekonflikt
Inden sin udnævnelse til kommissærkandidat var Thierry Breton direktør i den store internationale tech-virksomhed Atos.

Det fik flere af europaparlamentarikerne under dagens høring af franskmanden til at sætte spørgsmålstegn ved, om der ikke vil opstå en interessekonflikt, hvis han bliver godkendt som kommissær med ansvar for den europæiske industri.

Men Thierry Breton forsøgte allerede i starten af høringen at komme alle bekymringerne i forkøbet. Inden dagens høring har han nemlig solgt alle sine aktier.

”I dag står jeg foran jer uden nogen aktier i noget som helst firma. Jeg har solgt alle mine aktier på markedet, før jeg kom her,” sagde han og tilføjede:

”Jeg ved, at nogen af jer muligvis tror, fordi jeg har arbejdet i de virksomheder, vil jeg måske en dag give dem særbehandling. Men nej, det er helt umuligt. Der er regler, der forhindrer dette i EU-Kommissionen. Artiklen om kommissærernes adfærdskodeks. Som alle andre kommissærer vil jeg med nøje sørge for at respektere reglerne fuldt ud transparent.”

Den indledende bemærkning betød også, at Thierry Breton fik anledning til at svare på flere spørgsmål om hans politiske prioriteringer - blandt andet i forhold til at sikre en fair grøn omstilling i industrien.

Men der var stadig nogle spørgsmål om den potentielle interessekonflikt, og der var en enkelt parlamentariker, der krævede et bevis på, at Bretons aktier var blevet solgt på markedet og ikke blot til hans familiemedlemmer.

Det bevis havde han med – og han blafrede kort tid efter med et stykke papir, som han lovede at sende til udvalgenes formænd.

Endnu en toer
Ligesom Thierry Breton er Adina-Ioana Vălean ikke sit lands første bud på en EU-kommissær. Det var oprindeligt Rovana Plumb, der var indstillet til at blive den nye transportkommissær.

Men hun blev afvist allerede før høringerne i Europa-Parlamentet, da Parlamentets Retsudvalg vurderede, at hun grundet sine økonomiske gæld ikke var egnet som kommissær.

Kort tid efter hendes afvisning blev Rumænien ramt af en regeringskrise. Den socialdemokratiske regering blev nemlig væltet efter en mistillidsafstemning. Dermed fik rumænerne ikke udnævnt en ny kommissær med det samme.

Men i sidste uge fik Rumænien en ny premierminister. Det blev den konservative Ludovic Orban, der straks efter sin officielle indsættelse udnævnte Adina-Ioana Vălean til landets nye bud på en EU-kommissær.

Hun har været medlem af Europa-Parlamentet for Rumænien siden 2007, hvor landet blev optaget i EU. Efter valget i 2019 blev hun formand for Udvalget for Industri, Forskning og Energi.

Den tredje kommissærkandidat, der var til høring torsdag, var Ungarns Oliver Varhelyi. Han har endnu ikke fået grønt lys fra Europa-Parlamentet. Parlamentarikerne har i stedet sendt ham nogle opfølgende skriftlige svar, som han skal have svaret på senest på mandag.

Forrige artikel Dagens overblik: Færøerne tester Mette Frederiksen på Israel-politik Dagens overblik: Færøerne tester Mette Frederiksen på Israel-politik Næste artikel Kurs mod arktisk varmerekord i 2019 Kurs mod arktisk varmerekord i 2019