Tobaksaftale på vej: DF er ude på grund af smagsforbud i e-cigaretter

FARVEL: DF har trukket sig fra forhandlingerne om en plan mod rygning. Vi kan ikke acceptere forbud mod smag i e-cigaretter, siger Liselott Blixt (DF).

Endnu et parti trækker sig fra forhandlingerne om en handlingsplan mod rygning.

Det sker, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i sidste uge meldte ud, at alle andre smagsstoffer i e-cigaretter end tobakssmag skal forbydes. På et efterfølgende forhandlingsmøde blev deltagerne præsenteret for et udkast til en aftaletekst.

"Jeg har skrevet til ministeren, at vi ikke kan se os selv i dét, der ligger. At hvis de fastholder teksten, så er vi ikke med," siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) tirsdag aften til Altinget.

Er det smagsforbud i e-cigaretter, der er stridspunktet?

"Ja. Efter vi for et par år siden regulerede lovgivningen om e-cigaretter på grund af hjemmeproduktion, så vil man nu sende forbrugerne videre til grænsehandel og hjemmeproduktion i stedet for at have kontrol med det."

Aftale på vej
Liberal Alliance og Nye Borgerlige forlod forhandlingerne om en handlingsplan mod rygning i sidste uge. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke forventes meget snart at kunne præsentere en aftale med samtlige øvrige partier i Folketinget. Der er forhandlinger onsdag.

Der har på forhånd tegnet sig flertal for regeringens forslag om neutrale cigaretpakker, og at tobak ikke skal være synlig i butikkerne. 

I december blev regeringen og dens støttepartier desuden enige om at hæve tobaksafgiften, så en gennemsnitlig pakke cigaretter først stiger til 55 kroner og to år senere til 60 kroner. Det var en del af aftalen om Finansloven, som forventes vedtaget i Folketinget i dag onsdag.

Hvad er argumenterne for og imod et forbud mod smagsstooffer i e-cigaretter? Læs mere i den fulde artikel på Altinget Sundhed.

Forrige artikel Analyse: Boris Johnson er allerede på vej mod den næste klippeskrænt Analyse: Boris Johnson er allerede på vej mod den næste klippeskrænt Næste artikel Dagens overblik: Flertal vil begrænse borgernes mulighed for at klage over kystsikring, og DF-profil er sygemeldt Dagens overblik: Flertal vil begrænse borgernes mulighed for at klage over kystsikring, og DF-profil er sygemeldt