Topfolk fra Socialdemokratiet og Venstre vil undgå endnu en valgkamp om regionernes fremtid

REFORM: En ny regering skal satse på en bred aftale om sundhedsvæsenets fremtid, mener regionsformand og tidligere sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S). KL-formand Jacob Bundsgaard (S) bakker op.

Sophie Hæstorp Andersen mener, at S skal forsøge at få et bredt forlig om sundhedsvæsenet. Foto fra Socialdemokratiets valgfest. 
Sophie Hæstorp Andersen mener, at S skal forsøge at få et bredt forlig om sundhedsvæsenet. Foto fra Socialdemokratiets valgfest. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg ToftSigne Løntoft

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik både i 2011 og 2019 til valg på at nedlægge regionerne. Begge gange tabte han.

Men både Venstre og en kommende socialdemokratisk ledet regering har nu et ansvar for at få stoppet årtiers strid om, hvordan sundhedsvæsenet skal indrettes, så der skabes mere sammenhæng for de borgere, der har et forløb, som både involverer hospitalsindlæggelse og pleje i kommunen.

Det mener tidligere sundhedsordfører for Socialdemokratiet og nuværende formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen.  

“Alle er enige om, at der skal ske markante forandringer i i sundhedsvæsenet. Flere skal behandles i eget hjem. Og hospitaler, almen praksis og kommuner skal arbejde tættere sammen end i dag,” siger hun.

Vi kan jo lige så godt være ærlige og sige, at KL og Danske Regioner har det med at stoppe samarbejdet og positionere sig, når der er optræk til at flytte opgaver i sundhedsvæsenet.

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Formand, Region Hovedstaden

Hun bakkes op af regionsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), og KL-formand Jacob Bundsgaard (S), der begge ønsker et bredt forlig.

Et nationalt kompromis
Sophie Hæstorp Andersen håber derfor, at Venstre og Socialdemokratiet sammen kan sikre et “nationalt kompromis” om rammerne for det fremtidige samarbejde mellem hospitaler, kommuner og almen praksis.

"Det skal være en aftale, der rækker mere end fire år frem, og som styrker det faglige samarbejde på tværs af sektorerne uden at indføre det kæmpe bureaukrati, der lå i VLAK's forslag om sundhedsfællesskaber," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Stephanie Lose (V) er enig i, at et bredt forlig bør være muligt:

"Jeg oplever, at der er en høj grad af enighed på tværs af politiske partier og niveauer om, hvad det er for en udfordring, vi står over for, og hvilken retning vi skal. Så det ville da være dejligt med et bredt forlig," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00