Tre forslag fra Djøf skal modvirke forhastet og virkelighedsfjern lovgivning

Test ny lovgivning ude i virkeligheden, indfør færre centrale krav og indsæt flere solnedgangsklausuler i love, foreslår fagforeningen Djøf, der ønsker at sænke tempoet og hæve kvaliteten i lovgivningsarbejdet.

Formanden for Djøf, Henning Thiesen, mener, at lovgivningsarbejdet i dag foregår på en måde, der risikerer at svække tilliden til regler.
Formanden for Djøf, Henning Thiesen, mener, at lovgivningsarbejdet i dag foregår på en måde, der risikerer at svække tilliden til regler.Foto: Michael Daugaard
Sine Riis Lund

I den netop passerede sommer har både statsministeren og flere folketingspartier sat spørgsmålstegn ved, om tempoet i lovgivningsarbejdet er for højt.

En undersøgelse blandt Djøf-medlemmer i centraladministrationen har samtidig peget på, at arbejdspresset er blevet så stort, at det går ud over både de ansattes arbejdstrivsel og kvaliteten af deres arbejde.

På dagen, hvor Folketinget åbner og skyder et nyt folketingsår i gang, kommer fagforeningen Djøf med tre forslag til, hvordan politikerne og embedsmændene kan sænke arbejdstempoet fra centralt hold, styrke lovkvaliteten og sikre mere holdbare politiske tiltag.

De tre forslag handler om virkelighedstest af ny lovgivning, færre detaljerede regler dikteret fra centralt hold og indførsel af flere udløbsdatoer i lovgivningen.

“Hen over sommeren har vi hørt politikere fra både regeringen og andre partier tilkendegive, at de synes, at hastigheden i lovgivningsarbejdet er gået for vidt. Vi hører også embedsmænd sige, at tempoet går udover kvaliteten af det arbejde, de yder. Og er det tilfældet, så svækker vi befolkningens og virksomhedernes tillid til de regler, der kommer ud af lovgivningsarbejdet, og det synes jeg ikke, at nogen kan være tjent med,” siger Henning Thiesen, formand for Djøf, der blandt andet repræsenterer jurister og økonomer.

Det første forslag handler om, at politikerne i langt højere grad bør virkelighedsteste nye love, tiltag og reformer.

Det næste forslag handler om, at Christiansborg-politikerne i stigende grad skal give slip på detaljer, regler og retningslinjer, når Folketinget laver ny lovgivning. I stedet skal kommuner, regioner og institutioner have større råderum til at indrette sig på måder, der giver mening lokalt. 

Vi tror på, at det kan sikre, at tempoet i lovgivningsarbejdet falder, og at kvaliteten dermed stiger.

Henning Thiesen
Formand for Djøf

Endelig foreslår Djøf, at al hastelovgivning som udgangspunkt bør udstyres med en solnedgangsklausul, som er en dato, hvor loven udløber, hvis den ikke forinden er blevet ændret eller forlænget. Et godt eksempel på nødvendigheden af dette er corona-lovene, der blev vedtaget i al hast, da epidemien brød ud i foråret 2020.

Men i det hele taget bør politikerne oftere sætte udløbsdatoer på nye love og indgreb. For også på andre områder får kriselovgivningen indflydelse langt ud over, hvad der var politikernes mening. Som når politikere må vise handlekraft, efter en dokumentar viser dårlig behandling på flere plejehjem, skriver Djøf i sit notat.

0:000:00