Trine Bramsen: Arktisk lavspænding er visionen, men vi skal være på vagt

ARKTISK: Danmark skal ikke holde fast i visionen om Arktis som lavspændingsområde, hvis vi kan se, at andre lande begynder at opruste massivt i regionen, understreger forsvarsminister Trine Bramsen.

Mens den nye socialdemokratiske regering har anlagt en markant mere EU-skeptisk linje end tidligere danske regeringer 25-30 år tilbage, så holder regeringen fast i visionen om, at Arktis skal være et lavspændingsområde, sådan som det også har været tidligere regeringers vision.

Det slog forsvarsminister Trine Bramsen (S) fast på en konference på Christiansborg i sidste uge. Efterfølgende understregede hun dog også over for Altinget, at vi selvfølgelig ikke skal være tossegode og naive.

"Det er vigtigt, at vi fastholder visionen om Arktis som lavspændingsområde. Derfor skal vi tænke over vores adfærd, samtidig med at vi naturligvis er opmærksom på hvad der sker omkring ørerne på os," siger Trine Bramsen og fortsætter:

"Vi skal selvfølgelig ikke sidde med armene over kors og sige "lavspændingsområde", hvis vi bliver angrebet i Arktis, og hvis vi kan se, at andre lande begynder at opruste massivt. Hvis de begynder at lave endnu flere sonderinger og træningsøvelser, end vi ser i dag. Så selvfølgelig skal vi hele tiden holde øje med den sikkerhedspolitiske situation i Arktis."

Massive protester
Rusland har de senere år genåbnet adskillige gamle militærbaser langs sin arktiske kystlinje og udvidet flere af baserne med blandt andet landingsbaner, der kan håndtere både kampfly, langtrækkende bombefly og de største transportfly.

I efteråret 2018 var et amerikansk hangarskib for første gang i 27 år nord for polarcirklen, da USS Harry S. Truman deltog i Nato-øvelsen Trident Juncture i Norge. Skibets tilstedeværelse og Nato-øvelsen i det hele taget afstedkom massive protester fra Rusland, der mente, at Nato nu var ved at gøre sit indtog i det Arktis, som de arktiske nationer ellers var enige om skulle være et lavspændingsområde. 

Læs den fulde artikel på Altinget Arktis

 

Forrige artikel Vandet stiger og stiger: ”Regeringens udspil er fint, men det er slet ikke nok” Vandet stiger og stiger: ”Regeringens udspil er fint, men det er slet ikke nok” Næste artikel Nu er EU klar til armlægning med briterne om fremtiden Nu er EU klar til armlægning med briterne om fremtiden