Trivsel, anbringelser og udflytningsplaner: Her er nedslagene i det børnepolitiske halvår

Aftalen om en ny anbringelsesreform kom endeligt på plads, regeringen lancerede sine planer om udflytning af en række velfærdsuddannelser, og så bød året på store trivsel- og mistrivselsesdiskussioner med flere aftaler til følge. Få overblikket over halvårets børnepolitiske historier her. 

I foråret faldt en bred aftale om anbringelsesreformen 'Børnene Først' på plads.
I foråret faldt en bred aftale om anbringelsesreformen 'Børnene Først' på plads.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Endnu et forår med corona og hjemmeundervisning har bragt børns trivsel helt op på den højeste politiske dagsorden og kastet en række aftaler af sig.

Samtidig landede regeringen og socialminister Astrid Krag (S) en bred aftale om den anbringelsesreform, der har været på alles læber siden statsministerens nytårstale ved indgangen til 2020 – dog ikke uden store kompromisser.

Foråret blev rundet af med to store udspil: Det ene udspil har til formål at bekæmpe seksuelle krænkelser af børn, og med det andet udspil vil regeringen flytte en række studiepladser på blandt andet pædagoguddannelsen ud af landets fire største byer. Og så faldt en lille del af loven om minimumsnormeringer også på plads.

Altinget ser tilbage på et hektisk forår og giver dig her tilbageblikket på de største højdepunkter:

Regeringen indleder nyt år med længe ventet anbringelsesudspil

Et år efter statsministeren i sin nytårsaftale havde lanceret ambitionen om at anbringe flere børn tidligere, præsenterede regeringen anbringelsesudspillet 'Børnene Først'.
Et år efter statsministeren i sin nytårsaftale havde lanceret ambitionen om at anbringe flere børn tidligere, præsenterede regeringen anbringelsesudspillet 'Børnene Først'. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen bruger årets første måned til at præsentere det længe ventede anbringelsesudspil 'Børnene Først', der på grund af corona aldrig blev præsenteret i 2020.

Statsministerens ambitioner fra nytårstalen om flere tidlige anbringelser og bortadoptioner skal med udspillet blandt andet sikres ved at gøre det muligt at træffe afgørelser om bortadoption allerede før fødslen. Derudover vil regeringen med udspillet forpligte kommunerne til altid at overveje, om søskende til et barn, der bliver anbragt, også skal anbringes.  

Med udspillet præsenteret er banen kridtet op til, at de politiske forhandlinger, der skulle vise sig at strække sig helt ind i maj, kan gå i gang. Her går støttepartierne især ind til forhandlingerne med målet om at nedtone regeringens fokus på flere anbringelser og i stedet presse flere initiativer ind, der skal give et større fokus på forebyggelse.

Mistrivselsdebatten intensiveres i de mørke vintermåneder og første trivselsaftale falder på plads

Mange måneder med hjemmeskole sætter gang i historierne om stigende mistrivsel – også blandt børn fra mere ressourcestærke hjem. Første aftale om initiativer til fagligt efterslæb og trivsel falder på plads, men får med det samme kritik for at have for lidt fokus på trivsel.
Mange måneder med hjemmeskole sætter gang i historierne om stigende mistrivsel – også blandt børn fra mere ressourcestærke hjem. Første aftale om initiativer til fagligt efterslæb og trivsel falder på plads, men får med det samme kritik for at have for lidt fokus på trivsel. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Coronakrisen begynder for alvor at sætte sine spor på børnenes trivsel i januar og februar.

I Berlingske advarer flere børnepsykologer og børneorganisationer om stigende mistrivsel, og beretningerne i flere medier går nu på, at også de mere ressourcestærke børn begynder at mistrives. Blandt andet i Aarhus Kommune, hvor rådmand for Børn og Unge Thomas Meedom (SF) beskriver situationen således:

"Situationen adskiller sig fra tidligere ved i højere grad at gå på kryds og tværs af klasseskel, sociale skel og indkomst hos forældrene. Det er i høj grad noget, der findes i alle samfundslag, hvor de bliver ramt af ensomhed, frygt for afgangseksaminer og frygt for fremtiden," siger han om mistrivslen.

I takt med at historierne rammer medierne, stiger presset for at få åbnet skoler og fritidstilbud for flere børn end dem, der går i nulte til fjerde klasse, som fik lov til at vende tilbage til skolerne 8. februar.

På Christiansborg sættes der gang i forhandlinger om tiltag, der skal forbedre trivslen og eventuelt fagligt efterslæb efter mange måneder foran skærmene med hjemmeskole.

Et bredt flertal bliver derfor enige om at afsætte 600 millioner kroner, der blandt andet gør det muligt at indføre tolærerordninger og turboforløb. Men blækket på aftalen er knapt nok tørt, før aftalen af flere kritiseres for at fokusere for lidt på tiltag, der kan løfte børnenes trivsel.  

Utilfredsheden bliver senere afsæt for forhandlinger om nye trivselstiltag i maj, mens flere partier bruger genåbningsforhandlingerne i de kommende måneder til at kæmpe for at få flere elever tilbage i skolen.

De nationale test overlever nye aflivningsforsøg i foråret

Trivselsdiskussionen sætter også sit præg på skolepolitikken. Her prøver flere kommuner at blive fritaget for de nationale test og får opbakning fra regeringens støttepartier. Uden held. Fristen for at gennemføre de nationale test udløb 19. juni.
Trivselsdiskussionen sætter også sit præg på skolepolitikken. Her prøver flere kommuner at blive fritaget for de nationale test og får opbakning fra regeringens støttepartier. Uden held. Fristen for at gennemføre de nationale test udløb 19. juni. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Diskussionen om, hvordan skolebørnenes trivsel kan forbedres fortsætter langt ind i foråret, og det fører til, at de omstridte nationale test endnu en gang kommer i politisk fokus.

Den ene ansøgning efter den anden om at blive fritaget for de nationale test lander i løbet af foråret på børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils (S) bord.  

I alt 22 kommuner søger ifølge Politiken om at blive fritaget fra de omstridte test. Ansøgningerne er blandt andet motiveret af, at kommunerne mener, at tiden i stedet bør bruges på at forbedre børnenes trivsel i stedet for at bruge tid på at teste eleverne.

Regeringens støttepartier prøver også flere gange i løbet af foråret at overbevise ministeren om at lade kommunerne slippe. "Det er tåbeligt, at skolerne skal tvinges til at gennemføre de nationale test i en tid, hvor vi ellers har givet dem fuld frihed fra rigide minimumstimetal og elevplaner," lyder det fra SF's Jacob Mark i marts.

Men ministeren holder fast og skriver i et svar til en af de kommuner, der har søgt om fritagelse, at testene er vigtige for at få klarlagt, om der er fagligt efterslæb foranlediget af nedlukningen.

Maj byder på et væld af aftaler og udspil

Regeringen lander efter måneder med forhandlinger en bred aftale om en ny anbringelsesreform. Aftalen har opbakning fra Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Alternativet, Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.
Regeringen lander efter måneder med forhandlinger en bred aftale om en ny anbringelsesreform. Aftalen har opbakning fra Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Alternativet, Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det har bølget frem og tilbage med krav gennem det meste af foråret, men i maj lykkes det regeringen at indgå en aftale om anbringelsesreformen 'Børnene Først'.

Det ender med en bred aftale med deltagelse af både blå og røde partier – blandt andet fordi statsministerens oprindelige ambitioner med aftalen er nedtonet i den endelige aftaletekst.

Selvom flere af regeringens oprindelige intentioner fortsat er med i aftalen, hæfter flere partier sig ved, at regeringen har skruet ned for sit fokus på flere anbringelser, som i stedet er vekslet til, at "flere skal hjælpes bedre og tidligere og med den rette indsats fra start," som det lyder i aftaleteksten. Især de retoriske ændringer har spillet en væsentlig rolle til, at de er med i aftalen, ifølge flere af partierne.

Læs også

Aftalen og loven om minimumsnormeringer begynder i løbet af foråret også at tage yderligere form. I maj bliver aftalepartierne uden den store mediedækning enige om, at de aftalte normeringskrav skal følge børnene.

Det betyder, at det senere vil blive indskrevet i loven, at hvis et barn under tre år rykkes op i børnehave før, det er fyldt tre år, så skal normeringskravet om én voksen per tre børn gælde, selvom normeringskravet ellers er én voksen per seks børn i børnehaven.

Regeringen bruger også foråret til at præsentere ni nye tiltag, der skal bekæmpe sexkrænkelser af børn. Blandt andet vil regeringen via et lovforslag til efteråret skærpe straffen for seksuelle overgreb med 50 procent, udvide børneattesten, og så skal en ny arbejdsgruppe se på behovet for en særskilt groomingparagraf i straffeloven. Sidstnævnte er noget, som støttepartierne har presset på for gennem en længere periode. 

Senere samme måned præsenteres endnu et udspil. Denne gang vil regeringen flytte 1.300 studiepladser på velfærdsuddannelserne ud af landets fire største byer i et forsøg på at skabe bedre balance mellem land og by.

Forslaget rammer forsiderne i kølvandet på en række historier om problemer med at rekruttere pædagoger i hovedstadsområdet. Derfor får udspillet ikke overraskende kritik for at gøre ambitionen om at rekruttere flere pædagoger, der skal indfri ambitionenerne om minimumsnormeringer, endnu sværere i de store byer.

Udflytningsplaner lanceres og første del af loven om minimumsnormeringer falder på plads

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenter i Foulum ved Viborg regeringens planer om at udflytte en række uddannelser. Regeringen vil flytte 1.300 studiepladser på velfærdsuddannelserne væk fra de fire største byer og samtidig oprette 1.300 nye studiepladser. Det betyder blandt andet, at pædagoguddannelsen i Holbæk genetableres.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenter i Foulum ved Viborg regeringens planer om at udflytte en række uddannelser. Regeringen vil flytte 1.300 studiepladser på velfærdsuddannelserne væk fra de fire største byer og samtidig oprette 1.300 nye studiepladser. Det betyder blandt andet, at pædagoguddannelsen i Holbæk genetableres. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Begyndelsen af juni måned står i minimumsnormeringernes tegn. Her falder første del af loven om minimumsnormeringer, der er delt op i to, nemlig på plads.

Et flertal i Folketinget er nu enige om, hvordan den dataindsamling, der er forudsætningen for udvidelsen af dagtilbudsportalen, skal foregå. Første lovudkast blev kritiseret for at give børne- og undervisningsministeren for vidde rammer til at beslutte, hvilke data om normeringer i institutionerne, pædagogernes uddannelsesniveau, og hvilken alder børnene har, når de rykkes fra vuggestue til børnehave, der skal indsamles.

Kompromisset bliver derfor, at der frem til 2023 er mulighed for at fastsætte og justere præcis, hvilke data der skal indsamles og fremgå af dagtilbudsportalen. Herefter erstattes ministerens beføjelser af en mere præcis lovtekst, der beskriver, hvilke data der skal indsamles om forholdene i institutionerne fremover.

Regeringen og KL lander senere samme måned økonomiaftale, og her er parterne enige om, at der skal igangsættes en ny undersøgelse af kvaliteten i daginstitutionerne. Aftalen skal ligge klar til parterne sætter sig ved forhandlingsbordet næste år og lægger arm om kommunernes økonomi.

Og så når partierne på Christiansborg inden sommerferien også at blive enige om endnu en aftale, der har til formål at forbedre elevernes faglighed og trivsel. Aftalen sender 107 millioner kroner til trivselstiltag i retning af skoler, SFO'er og klubtilbud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00