Trods EP-spidskandidatur: Rasmus Nordqvist genopstiller til Folketinget

FOLKETINGSVALG: Alternativets spidskandidat til europaparlamentsvalget, Rasmus Nordqvist, stiller også op til folketingsvalget. Lov om dobbeltmandater betyder, at han ikke kan beholde sin plads begge steder, hvis han bliver valgt.

Alternativets EP-spidskandidat Rasmus Nordqvist er også på stemmesedlen ved det næste folketingsvalg.
Alternativets EP-spidskandidat Rasmus Nordqvist er også på stemmesedlen ved det næste folketingsvalg.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Danskerne får formentlig mulighed for at sætte kryds ud for Rasmus Nordqvists navn to gange i løbet af det kommende år.

Alternativets EU-ordfører er nemlig øverst på partiets liste til europaparlamentsvalget i maj 2019. Men han genopstiller også stadig til folketingsvalget, der skal afholdes senest 17. juni 2019.

Alt efter, hvornår folketingsvalget bliver udskrevet, kan det betyde, at Rasmus Nordqvist forlader Folketinget kort tid efter et eventuelt genvalg.

”Vi håber på, at jeg får en plads i Europa-Parlamentet, og hvis jeg gør det, træder jeg naturligvis ud af Folketinget, som man skal ifølge loven. Men jeg vil gøre den forskel, jeg kan politisk indtil da,” forklarer Rasmus Nordqvist og tilføjer, at hvis han når at blive valgt til Parlamentet inden et folketingsvalg, frafalder hans kandidatur til Folketinget.

Ifølge ham er det naturligt, at han er kandidat til begge valg. Han afviser, at det skyldes, at han vil være sikker på at have et andet politisk embede, hvis det ikke lykkes at komme i Europa-Parlamentet.

”Det handler om, hvor vi kan gøre en forskel politisk, og det er derfor, jeg stiller mig til rådighed både i forhold til europaparlamentsvalget og til at fortsætte mit arbejde i Folketinget,” siger han.

Men hvad er din besked til de vælgere, der stemmer personligt på dig til folketingsvalget, hvis du forlader Folketinget kort tid efter til fordel for Europa-Parlamentet?

”Det ved vælgerne åbent og ærligt, da jeg ikke går og skjuler, at jeg er kandidat til begge dele,” siger Nordqvist.

Står til genvalg
I 2004 ved europaparlamentsvalget trådte en ny EU-lov i kraft, der betyder, at et medlem af Europa-Parlamentet ikke kan have en plads i et nationalt parlament. Derfor vil Rasmus Nordqvist være nødsaget til at vælge mellem sin plads i Folketinget og et sæde i Europa-Parlamentet, hvis han opnår valg begge steder.

Rasmus Nordqvist er opstillet i Sjællands Storkreds, hvor han i øjeblikket sidder på partiets eneste mandat. Ifølge Altingets seneste mandatprognose, der er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen, står partiet til at genvinde det ene mandat, hvilket med al sandsynlighed vil tilfalde Nordqvist.

Det er derimod mere usikkert, hvem der bliver førstesuppleant og vil kunne stå til at overtage pladsen i Folketinget, hvis Nordqvist skal til Bruxelles. Den nuværende andensuppleant, Carsten Bering, er den eneste folketingskandidat fra 2015, der genopstiller i kredsen. 

Med Rasmus Nordqvist på kandidatholdet til folketingsvalget mister Alternativet kun to af sine store profiler i den kommende valgkamp. Hverken René Gade eller Josephine Fock genopstiller ved næste valg. Sidstnævnte forlader allerede Folketinget i starten af november til fordel for stillingen som direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp.

Rasmus Nordqvist er ikke den eneste spidskandidat, der også optræder på stemmesedlen til folketingsvalget. Enhedslistens Nikolaj Villumsen genopstiller også til Folketinget, selvom han er blevet valgt som sit partis EP-spidskandidat. Fælles for dem begge er, at de er deres partiers første spidskandidater til EP-valget nogensinde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00