Troels Lund åbner for ekstra penge til Arbejdstilsynet

ARBEJDSMILJØ: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at diskutere flere penge til Arbejdstilsynet, der er skåret kraftigt de seneste år. LO drømmer om 100 millioner ekstra.

Jeg er helt åben over for at diskutere, hvordan vi fremadrettet kan sikre et mere slagkraftigt arbejdstilsyn, siger Troel Lund Poulsen. 
Jeg er helt åben over for at diskutere, hvordan vi fremadrettet kan sikre et mere slagkraftigt arbejdstilsyn, siger Troel Lund Poulsen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Regeringen er åben for at diskutere ekstra ressourcer til Arbejdstilsynet.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ovenpå, at et ekspertudvalg med den tidligere socialdemokratiske erhvervsminister Pia Gjellerup i spidsen har fremlagt sine anbefalinger til en forbedret arbejdsmiljøindsats.

Flere af ekspertudvalgets anbefalinger er målrettet netop Arbejdstilsynets arbejdsopgaver. Blandt andet anbefaler ekspertudvalget, at Arbejdstilsynets indsats i højere grad skal målrettes de arbejdspladser, der har størst risiko for at have rod i arbejdsmiljøet.

”Jeg er helt åben over for at diskutere, hvordan vi fremadrettet kan sikre et mere slagkraftigt arbejdstilsyn, som ikke er præget af stop and go-bevillinger, som skiftende regeringer har udsat Arbejdstilsynet for,” siger Troels Lund Poulsen til Altinget.

Det giver sig selv, at når man giver Arbejdstilsynet flere opgaver, som vi gør med de her anbefalinger fra ekspertudvalget, så synes jeg, det er helt oplagt, at politikerne siger, at de skal have flere ressourcer.

Morten Skov Christiansen
Næstformand, LO

Samtidig vil Troels Lund Poulsen også se, om man kan effektivisere tilsynet indenfor de nuværende ressourcer.

”Det bliver en kombination. Det er ikke et spørgsmål om enten eller," siger ministeren.

LO vil have flere penge
Ekspertudvalget har ikke forholdt sig til økonomien for Arbejdstilsynet, fordi anbefalingerne ifølge kommissoriet ”samlet set (skal) være neutrale for de offentlige finanser og arbejdsudbuddet.  

Arbejdstilsynet har ifølge en Cowi-rapport fra 2017 haft faldende bevillinger siden 2000. Og i regeringens finanslovsudspil for 2019 vil Arbejdstilsynet have mistet 80 årsværk sammenlignet med 2016. Samtidig lægges der op til besparelser for omkring 40 millioner på arbejdsmiljøområdet i 2019.

Derfor ønsker LO, at der kommer 100 millioner kroner ekstra til Arbejdstilsynet, hvis ekspertudvalgets anbefalinger skal lykkes med at skabe et forbedret arbejdsmiljø ude blandt virksomhederne. 

”Hvis vi virkelig skal rykke på den her dagsorden, så er der brug for, at der bliver investeret mere i arbejdsmiljøet. Både i rådgivningen og i Arbejdstilsynet som kontrolmyndighed,” siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked. Her kan du få endnu flere kommentarer og baggrund. 

Læs også

Dokumentation

Om ekspertudvalget:

Udvalget blev nedsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og har haft til opgave at komme med en række anbefalinger til en forbedring af arbejdsmiljøindsatsen. Det besluttede regeringen i marts 2017.

Ekspertudvalget har blandt haft til opgave at se på, hvilke områder der har de største udfordringer med arbejdsmiljøet, samt hvilke tiltag der virker og ikke virker. Derudover har ekspertudvalget skullet se på, hvor der er mulighed for at forenkle regelværket på området.

Ekspertudvalget har holdt otte møder siden september 2017.

Det sidste blev afholdt i august, hvorefter anbefalingerne til en ny arbejdsmiljøindsats blev afleveret til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Ekspertudvalget består af følgende personer:

Pia Gjellerup, centerleder ved Center for Offentlig Innovation (formand)
Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge på Psykiatrisk Center København, Region Hovedstaden Psykiatri
Kåre Christensen, seniorarbejdsmiljøchef i NCC
Henrik Kolstad, professor, overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik
Per Tybjerg Aldrich, markeds- og projektchef hos Niras Joblife
Fire repræsentanter for arbejdsmarkedets parter (LO, FTF, DA og KL).

Du kan læse kommissoriet for ekspertudvalget her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00