Troels Lund åbner for ekstra penge til Arbejdstilsynet

ARBEJDSMILJØ: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at diskutere flere penge til Arbejdstilsynet, der er skåret kraftigt de seneste år. LO drømmer om 100 millioner ekstra.

Regeringen er åben for at diskutere ekstra ressourcer til Arbejdstilsynet.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ovenpå, at et ekspertudvalg med den tidligere socialdemokratiske erhvervsminister Pia Gjellerup i spidsen har fremlagt sine anbefalinger til en forbedret arbejdsmiljøindsats.

Flere af ekspertudvalgets anbefalinger er målrettet netop Arbejdstilsynets arbejdsopgaver. Blandt andet anbefaler ekspertudvalget, at Arbejdstilsynets indsats i højere grad skal målrettes de arbejdspladser, der har størst risiko for at have rod i arbejdsmiljøet.

”Jeg er helt åben over for at diskutere, hvordan vi fremadrettet kan sikre et mere slagkraftigt arbejdstilsyn, som ikke er præget af stop and go-bevillinger, som skiftende regeringer har udsat Arbejdstilsynet for,” siger Troels Lund Poulsen til Altinget.

Samtidig vil Troels Lund Poulsen også se, om man kan effektivisere tilsynet indenfor de nuværende ressourcer.

”Det bliver en kombination. Det er ikke et spørgsmål om enten eller," siger ministeren.

LO vil have flere penge
Ekspertudvalget har ikke forholdt sig til økonomien for Arbejdstilsynet, fordi anbefalingerne ifølge kommissoriet ”samlet set (skal) være neutrale for de offentlige finanser og arbejdsudbuddet.  

Arbejdstilsynet har ifølge en Cowi-rapport fra 2017 haft faldende bevillinger siden 2000. Og i regeringens finanslovsudspil for 2019 vil Arbejdstilsynet have mistet 80 årsværk sammenlignet med 2016. Samtidig lægges der op til besparelser for omkring 40 millioner på arbejdsmiljøområdet i 2019.

Derfor ønsker LO, at der kommer 100 millioner kroner ekstra til Arbejdstilsynet, hvis ekspertudvalgets anbefalinger skal lykkes med at skabe et forbedret arbejdsmiljø ude blandt virksomhederne. 

”Hvis vi virkelig skal rykke på den her dagsorden, så er der brug for, at der bliver investeret mere i arbejdsmiljøet. Både i rådgivningen og i Arbejdstilsynet som kontrolmyndighed,” siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked. Her kan du få endnu flere kommentarer og baggrund. 

Forrige artikel Ny ranking: Danmark får fire universiteter i top-200 Ny ranking: Danmark får fire universiteter i top-200 Næste artikel Alternativet mister politisk chef Alternativet mister politisk chef