Troels Lund: Disruption har ramt politik

INTERVIEW: Trump, Brexit, Le Pen i Frankrig og AfD i Tyskland viser dyb mistillid til de etablerede systemer. Det er en udfordring for et gammelt regeringsparti som Venstre, erkender Troels Lund Poulsen, der mener, partiet kan lære noget af valgsejren i 2001.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen: "Udflytningen af statslige arbejdspladser&nbsp;er forhadt i the establishment, men så snart man kommer vest for Zoologisk Have, er der en kæmpe opbakning på tværs af politiske partier.”<br><br>
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen: "Udflytningen af statslige arbejdspladser er forhadt i the establishment, men så snart man kommer vest for Zoologisk Have, er der en kæmpe opbakning på tværs af politiske partier.”

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Erik Holstein

Når Venstre i den kommende weekend holder landsmøde i Herning, sker det efter et år, hvor danskerne sagde nej til at afskaffe retsforbeholdet, englænderne valgte Brexit, og Trump indtog Det Hvide Hus.
Flere politiske jordskælv kan være i vente, og det er afgørende for et traditionelt regeringsparti som Venstre, at man forstår vælgernes oprør i stedet for bare at affeje det som populisme.

Det mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der er kendt som en af Venstres strateger. Han ser de overraskende resultater som et alarmopkald til de etablerede politikere:

”Man kan vel sige det sådan, at disruption har også ramt politik. De valgresultater, der er kommet rundt om i verden viser, at der er alt for stor afstand mellem det, politikerne kommunikerer, og det, vælgerne savner svar på. Det skal et gammelt regeringsparti som Venstre tage meget alvorligt,” siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

”Man manglede fuldstændig forståelse for den utilfredse strømning, som Trump red på. Det samme gjaldt ved Brexit. Og se, hvad der sker i Tyskland med fremgangen for Alternative für Deutschland og med Marine Le Pen i Frankrig. Man kan vælge at sige, at vælgerne har misforstået det hele, men jeg synes, man skal have en ydmyg tilgang til det her.”

Man manglede fuldstændig forståelse for den utilfredse strømning, som Trump red på. Det samme gjaldt ved Brexit. Man kan så vælge at sige, at vælgerne har misforstået det hele, men jeg synes, man skal have en ydmyg tilgang til det her

Troels Lund Poulsen
Erhvervs- og vækstminister

Han tilføjer:
"Summen af Brexit, Trump og AfD er, at folk har mistet tilliden til de etablerede systemer. Og uanset hvor mange skræmmekampagner, der bliver ført, er folk simpelthen ligeglade."

Regning for berøringsangst
Troels Lund Poulsen ser flere årsager til mistilliden til de etablerede politikere:
”I Europa er hovedårsagen hele spørgsmålet om identitet – og dermed integration og udlændingepolitik. Det trækker så dybe spor, fordi der har været en politisk modvilje mod at forholde sig til det,” siger Troels Lund Poulsen.

Nogle Venstre-folk ser her et værdifællesskab med DF, mens andre er mere på linje med Radikale, hvem er du mest på linje med?

”Der er ganske rigtigt meget forskellige holdninger til udlændingepolitik blandt Venstre-folk, men vi er landet på en klar og konstruktiv tilgang til området. En tilgang, der ikke længere er præget af berøringsangst. Det er jo Inger, der har æren for det.”

Svensk kursskifte
Integrationsminister Inger Støjbergs linje er omstridt selv i Venstre, men for Troels Lund Poulsen er der ingen modsætning mellem en åben handelspolitik og en restriktiv udlændingepolitik:

”Det er fuldstændig afgørende, at vi rækker ud i verden, så vi kan få solgt vores varer, så vi skal ikke lukke os om os selv. Men den naive tilgang til integration har givet os kolossale problemer. Uden bedre integration får vi ikke alene flere parallelsamfund, men også nogle kæmpe økonomiske regninger i fremtiden.”

Så en stram udlændingepolitik er ikke bare et forbigående fænomen i en akut situation?

”Nej, og prøv at se på det skift, der har været i Sverige og Tyskland.

I Sverige havde man indtil for et år siden den holdning, at alle bare kunne komme, og at der ikke skulle stilles nogen som helst krav. Ingen – absolut ingen – havde forestillet sig, at Sverige ville indføre grænsekontrol.”

”På samme måde er Merkel blevet tvunget til at slå ind på en mere nuanceret kurs, her er også sket et enormt skifte. Det afspejler, at mange almindelige tyskere og svenskere var blevet meget bekymrede over udviklingen, og det var man alt for længe om at erkende.”

Venstres nedtur
Som parti er Venstre heller ikke gået fri for at mærke følgerne af det vælgeroprør, der i disse år præger den vestlige verden. Partiet er gået fra over 31 procent ved valget i 2001 til kun 19,5 ved sidste valg.

Hvad er grunden til den drastiske tilbagegang?

”Der har selvfølgelig været nogle interne stridigheder i Venstre, men som regeringsparti er vi også blevet ramt af den enorme mistillid, der er til systemet. Behovet for at levere ”do care løsninger” er enormt stort som følge af den internationale strømning, der ruller hen over verden i øjeblikket.”

”Derfor skal vi være bedre til at adressere den almindelige danskers bekymringer. Det var det, der bragte os til regeringsmagten i 2001: Folk troede på, at Venstre faktisk tog deres problemer alvorligt. Det skal vi finde tilbage til.”

Provinsens oprør
Troels Lund Poulsen ser skismaet mellem hovedstad og provins som et andet kendetegn for tidens vælgeroprør. Og han har tydeligvis valgt side:

”Udflytningen af statslige arbejdspladser er et godt eksempel på konflikten. Den udflytning er forhadt i the establishment, men så snart man kommer vest for Zoologisk Have, er der en kæmpe opbakning på tværs af politiske partier.”

”Her har vi fået leveret et klart budskab om, at det er noget, vi vil, uanset om det koster penge i en opstartsperiode.”

Klassisk landbrugslinje
I det hele taget er det gamle landbrugsparti Venstre vendt tilbage til en mere klassisk linje. Det gælder også på miljøområdet, hvor man i den sidste tid under Anders Fogh Rasmussens (V) ledelse lagde sig på en betydeligt mere grøn linje.

I har haft to vidt forskellige linjer på miljøområdet. Hvad er den rigtige linje?

”Der, hvor vi ligger nu. Vi kom for langt væk fra vores vælgere på miljøområdet i en periode, og det havde jeg selv et medansvar for som miljøminister.”

”Nogle af Danmarks største eksporterhverv fik slet ingen opmærksomhed, men blot besked på at tilpasse sig en virkelighed, som de ikke kunne konkurrere i. Men vi har lært af vores fejl, og finanskrisen har vist os, at vi ikke bare kan kaste vrag på de sektorer, der finansierer velfærdssamfundet.”

Udlændinge afgør valget
Hvad kommer til at afgøre næste valg?

”Det bliver afgjort af, hvem der er bedst til at levere holdbare løsninger i udlændingepolitikken. Det var også det, der afgjorde valget i 2015, og det spørgsmål står helt centralt overalt i Europa.”

Og det gælder ikke kun næste valg, mener Troels Lund Poulsen:
”Det er ikke et spørgsmål, der går væk, men et politisk emne, der kommer til at være afgørende i flere generationer frem.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00