Troels Lund fastholder kursen over for landbruget: ”Spørgsmålet er ikke, om der kommer en CO2-afgift. Spørgsmålet er, hvordan den bliver indrettet”

Selvom CO2-afgiften er en svær nød at knække, så kommer den, lød det fra økonomi- og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) ved Landbrug & Fødevarers årlige delegeretmøde onsdag. Og så kan næste års forhandlinger om kvælstof blive mindst lige så svær, sagde han.

Økonomi- og forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), taler til Landbrug & Fødevarers delegeretmøde 2023.
Økonomi- og forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), taler til Landbrug & Fødevarers delegeretmøde 2023.Foto: Landbrug & Fødevarer
Hjalte T. H. Kragesteen

Hvis landbruget havde håbet på en markant, ny kurs fra Venstre, efter Ellemanns exit som V-formand, så ser det ikke ud til at være tilfældet.

Økonomi- og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) – som lige nu er eneste kandidat til at blive Venstres næste formand – gjorde nemlig onsdag klart over for de danske landmænd, at han er på linje med den tidligere formand i forhold til en CO2-afgift på landbruget.

”Det er rigtigt, som Jakob Ellemann sagde sidste år. Spørgsmålet er ikke, om der kommer en CO2-afgift. Spørgsmål er, hvordan den bliver indrettet,” sagde ministeren.

Ordene faldt ved Landbrug & Fødevares årlige delegeretmøde, der onsdag løb ad stablen i Herning. Troels Lund Poulsen forklarede her, at Venstre blandt andet gik med i en bred regering for at være med til at finde den rette balance i forhold til grøn omstilling af landbruget.

Sådan en hjælperytter vil jeg gerne være for dansk landbrug.

Jacob Jensen (V)
Fødevareminister

Og den sandsynligt kommende V-formand understregede, at en CO2-afgift skal indrettes på en måde, som udvikler dansk landbrug, og hvor pengene kommer tilbage til erhvervet. Og at der derudover skal investeres i omstilling af landbruget.

”Den omstilling, vi står overfor, er ikke let. Og fremtiden for dansk landbrug er, at teknologien kan drive den her udvikling. Det er mit mål,” sagde Troels Lund Poulsen.

Ministeren sprang herefter fra et grønt smertensbarn til et andet: kvælstofudledningen. For hvis man i landbruget synes, at CO2-afgiften er en svær nød at knække. Så bare vent til, at kvælstofindsatsen skal genforhandles i det nye år, lød det.

”Når vi ser ind i 2024, er CO2 ikke den eneste store udfordring. Den nye generation af vandplaner er et meget, meget stort tema, som er dybt kompliceret, fordi der er så mange vandoplande rundt om i Danmark. Og dér hvor CO2-afgiften er svær, så kan vandplanerne blive mindst lige så svær,” sagde Troels Lund Poulsen og fortsatte:

0:000:00