Trump forventer en plan for øget dansk forsvarsbudget om tre uger

DEADLINE: Når Mette Frederiksen (S) tager til Nato-topmøde i starten af december, skal hun have en plan for, hvordan Danmark vil nå målet om at bruge to procent af BNP på forsvaret. Det er forventningen fra USA, melder forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Den 3. december møder Mette Frederiksen op til sit første Nato-topmøde som statsminister. Det sker i London, hvor hun også for første gang møder USA's præsident, Donald Trump.

Og han vil formentlig benytte lejligheden til at afkræve den danske statsminister en plan for, hvordan Danmark vil nå op på at bruge to procent af sit bruttonationalprodukt på forsvar i 2024.

Det skriver forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en orientering om det forsvarsministermøde i Nato-regi, som Bramsen selv deltog i sidst i oktober.

"Den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, understregede, at der var en klar forventning til alle allierede om, at de senest til Nato-topmødet i december 2019 har en plan for, hvordan de vil nå to procent," skriver hun i orienteringen til Folketingets Forsvarsudvalg.

Presset stiger
Og presset på Danmark er i det hele taget "markant stigende", siger generalsekretær i Atlantsammenslutningen, Lars Bangert Struwe.

Han peger på, at mindst 15 af Natos 28 medlemslande forventes at nå to procent i 2024.

"Der er en risiko for, at Danmark sammen med tyskerne vil blive tæsket i hovedet. Ikke kun af Trump, også af andre statsledere," siger Lars Bangert Struwe om det kommende møde.

Danmark fortolker aftalen anderledes
Selv om der kun er 22 dage til Nato-topmødet, er embedsmændene i Forsvarsministeriet ikke i gang med at strikke en plan sammen for et større dansk forsvarsbudget.

Den danske regering mener nemlig, at den allerede lever op til aftalen om at "sigte mod at bevæge sig mod toprocentsmålsætningen" inden for ti år.

"Nogle fortolker Wales-erklæringen, som om vi skal levere to procent i 2024. Det er ikke den forståelse, vi har af Wales-erklæringen," fastslår Trine Bramsen. 

En ny melding fra Tyskland øger presset på Danmark. Læs mere i den fulde artikel på Altinget Forsvar

Forrige artikel Regeringen udpeger Danmarks første klimaambassadør Regeringen udpeger Danmarks første klimaambassadør Næste artikel Konservative tager grønt opgør med regeringstid Konservative tager grønt opgør med regeringstid