Tusinder af tidligere V-vælgere strømmer til Konservative

VÆLGERVANDRINGER: Konservative går frem på bekostning af Venstre og har siden valget hentet næsten 50.000 af den tidligere regeringspartners vælgere. Konservative profiterer på ustabiliteten i Venstre, lyder det fra valgforsker

Søren Pape Poulsens parti klarer sig godt i meningsmålingerne og trækker et stort antal tidligere Venstre-vælgere til, viser analysen.
Søren Pape Poulsens parti klarer sig godt i meningsmålingerne og trækker et stort antal tidligere Venstre-vælgere til, viser analysen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Konservatives seneste fremgang i målingerne skyldes især, at partiet har været i stand til at tiltrække vælgere, der stemte Venstre ved folketingsvalget.

Over 45.000 tidligere V-vælgere ville nemlig stemme på Konservative i stedet, hvis der var valg i dag. 

Det viser en analyse af vælgernes vandringer mellem partierne, som professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Han vurderer, at vælgerstrømmen fra Venstre til Konservative skyldes uroen i Venstre og kan være begyndt allerede i valgkampen.

"Det er især stabiliteten hos Konservative, der appellerer til de tidligere Venstre-vælgere. Venstre har været gennem et formandsvalg, og der har været udmeldinger om en SV-regering, som bestemt ikke var Konservatives kop te. Venstre-vælgere, som ikke syntes, at det var en god idé, kan have valgt at søge over til Konservative," siger Kasper Møller Hansen.

Læs også

Konservative topper årtiet 
Vælgernes hop fra Venstre til Konservative har været medvirkende til, at Konservative ifølge den seneste udgave af Altingets Risbjerg-snit har fordoblet sin stemmeandel på blot ét år. 

Her er partiet gået fra at ligge på blot 3,7 procent i målingerne i januar sidste år til 8,1 procent i december 2019. 

Men selvom Venstre ifølge analysen har måttet afgive mange tusinde vælgere til Konservative, er partiet ikke faldet tilsvarende dramatisk i meningsmålingerne.

Det skyldes blandt andet, at Venstre har været i stand til at erstatte godt halvdelen af de vælgere, som partiet har tabt til Konservative, med omkring 21.000 tidligere LA-vælgere, viser analysen af vælgervandringerne.

"De mister én type vælgere til Konservative og tiltrækker en lidt mindre gruppe fra Liberal Alliance," siger Kasper Møller Hansen. 

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Christiansborg, hvor du får adgang til mere data og flere kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

 

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Der er p.t. omkring 4.222.000 stemmeberettigede, og da procenterne er beregnet på baggrund heraf, svarer 0,1 procent til en vælgerudveksling på omtrent 4.222 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2019. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2019 (SI 2019), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2019, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2019 (IS død).

Interviews er foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/10-19 til 31/12-19. I alt er der 7.708 interviews med i analysen (ved ikke med videre fraregnet). 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00