Tusinder af tidligere V-vælgere strømmer til Konservative

VÆLGERVANDRINGER: Konservative går frem på bekostning af Venstre og har siden valget hentet næsten 50.000 af den tidligere regeringspartners vælgere. Konservative profiterer på ustabiliteten i Venstre, lyder det fra valgforsker

Konservatives seneste fremgang i målingerne skyldes især, at partiet har været i stand til at tiltrække vælgere, der stemte Venstre ved folketingsvalget.

Over 45.000 tidligere V-vælgere ville nemlig stemme på Konservative i stedet, hvis der var valg i dag. 

Det viser en analyse af vælgernes vandringer mellem partierne, som professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Han vurderer, at vælgerstrømmen fra Venstre til Konservative skyldes uroen i Venstre og kan være begyndt allerede i valgkampen.

"Det er især stabiliteten hos Konservative, der appellerer til de tidligere Venstre-vælgere. Venstre har været gennem et formandsvalg, og der har været udmeldinger om en SV-regering, som bestemt ikke var Konservatives kop te. Venstre-vælgere, som ikke syntes, at det var en god idé, kan have valgt at søge over til Konservative," siger Kasper Møller Hansen.

Konservative topper årtiet 
Vælgernes hop fra Venstre til Konservative har været medvirkende til, at Konservative ifølge den seneste udgave af Altingets Risbjerg-snit har fordoblet sin stemmeandel på blot ét år. 

Her er partiet gået fra at ligge på blot 3,7 procent i målingerne i januar sidste år til 8,1 procent i december 2019. 

Men selvom Venstre ifølge analysen har måttet afgive mange tusinde vælgere til Konservative, er partiet ikke faldet tilsvarende dramatisk i meningsmålingerne.

Det skyldes blandt andet, at Venstre har været i stand til at erstatte godt halvdelen af de vælgere, som partiet har tabt til Konservative, med omkring 21.000 tidligere LA-vælgere, viser analysen af vælgervandringerne.

"De mister én type vælgere til Konservative og tiltrækker en lidt mindre gruppe fra Liberal Alliance," siger Kasper Møller Hansen. 

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Christiansborg, hvor du får adgang til mere data og flere kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

 

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen vil sikre flere anbringelser med ny Dagens overblik: Regeringen vil sikre flere anbringelser med ny "barnets lov" Næste artikel Personaleflugt udfordrer Forsvarets mulighed for at opstille ny stor brigade Personaleflugt udfordrer Forsvarets mulighed for at opstille ny stor brigade