TV: Regeringens reformarbejde af menneskerettigheder er i gang

Søren Pape Poulsen i samråd fredag 10. februar.

REFORM: Regeringen er i gang med at sondre terrænet imellem Europarådets medlemmer for at finde ud af, hvorvidt der er mulighed for at foretage reformer af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det fortalte justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et samråd fredag.

Fredag var justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kaldt i samråd for at uddybe det, regeringen har skrevet i regeringsgrundlaget om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

I Regeringsgrundlaget står der, at Menneskrettighedskonventionen har behov for at blive “set kritisk på”, og det vil regeringen blandt andet gøre ved at afholde en ekspertkonference med internationale eksperter, når Danmark til november overtager formandskabet for Europarådet.

Socialdemokratiets Nick Hækkerup indkaldte derfor til samrådet for at høre, om regeringen har andre planer end en ekspertkonference i forhold til at udføre et kritisk eftersyn.

De to ministre kunne ikke fortælle meget om det konkrete arbejde, eftersom det meste er på embedsmandsniveau.

Justitsministeren understregede dog, at årsagen til at forsøge at reformere Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er, at regeringen vil genskabe den folkelige opbakning til Menneskerettighedsdomstolen, som dømmer ud fra konventionen.

I regeringsgrundlaget står der om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention:

“Danmark har en klar interesse i en stærk international retsorden, herunder respekt for
menneskerettigheder. Regeringen ønsker at indgå i et aktivt internationalt samarbejde
og overholde de internationale konventioner, som Danmark har tilsluttet sig.

Der er imidlertid behov for at se kritisk på den måde, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dynamiske fortolkning har udvidet rækkevidden af dele af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Regeringen vil afholde en international ekspertkonference om konventionen som led i det kommende danske formandskab for Europarådet.”

Forrige artikel S vil ikke stemme for at sløjfe kontanthjælpsloftet S vil ikke stemme for at sløjfe kontanthjælpsloftet Næste artikel Epilog: »Vi har jo kun ét liv« Epilog: »Vi har jo kun ét liv«