Ubetalte regninger og sort arbejde: Her er seks skandaler fra politikernes privatliv

De senere år har flere politiske og private skandaler ramt politikere, der har kostet troværdighed og job. Få overblikket over nogle af de mest prominente sager, der kom tæt på politikernes privatliv. 

Tidligere familie- og forbrugerminister, Henriette Kjær, måtte trække sig som minister i 2005.&nbsp;Sammen med sin mand Erik Skov Pedersen havde hun undladt at betale regninger for over 55.000 kroner.<br><br>
Tidligere familie- og forbrugerminister, Henriette Kjær, måtte trække sig som minister i 2005. Sammen med sin mand Erik Skov Pedersen havde hun undladt at betale regninger for over 55.000 kroner.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Lærke Møller HansenCindy Shummontien Green

*Der er rettet i artiklen, se nederst

Husker du, da det blev afsløret, at Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, ikke betalte skat i Danmark, eller da Lene Espersen hellere ville rejse på badeferie til Mallorca end at deltage i et arktisk topmøde? 

Politikeres privatliv kan hurtigt blive genstand for debat i medierne og koste dyrt på troværdighedskontoen.  

Senest har statsministerkandidaten Søren Pape Poulsen været under kritisk lup, efter at det blev afsløret, at hans ægtefælle har talt usandt. 

Men det er langtfra den eneste politikers privatliv, som medierne har kastet sig over.

Få overblikket over de sager i pressen, der er kommet helt tæt på politikernes privat- og familieliv de senere år.

Ulovlig beskæftigelse af østeuropæiske medarbejdere 

Den daværende udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) kom i pressens søgelys i 2005, efter det kom frem, at hendes mand Jørgen L. Tørnæs havde brugt sort arbejdskraft i sin virksomhed på familiens gods.  

Han havde beskæftiget tre østeuropæiske medarbejdere på sine gårde, mens de ventede på at få forlænget deres arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.  

Ministeren nægtede at have kendskab til omstændighederne, men hendes mand måtte betale 143.000 kroner tilbage for ulovlig beskæftigelse at de tre udlændinge.

Ubetalte regninger kostede ministerpost 

I februar 2005 måtte den daværende familie- og ligestillingsminister Henriette Kjær (K) trække sig blot syv måneder efter, hun overtog posten.

Det skyldes en sag i pressen om, at hun sammen med sin mand Erik Skov Pedersen havde undladt at betale for en sofa til 22.800 kroner og en markise til 35.000 kroner. Ved mindst et af købene betalte parret i første omgang med en dækningsløs check, ifølge TV 2. 

Skatte-sagen 

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, var også midtpunktet for opmærksomhed i dansk presse i 2010. Det drejede sig om, at statsministerens mand angiveligt ikke betalte skat i Danmark.  

Flere skatteeksperter påpegede dengang, at han burde betale skat i Danmark, også selvom han sad som direktør for World Economic Forum med hovedsæde i Schweiz. Det afviste den tidligere statsminister dog blankt dengang. 

Statsministerens og hendes mands private skatteopgørelse blev senere lækket til BT efterfulgt af rygter om, at Kinnock var homoseksuel. 

 

Lene Espersen prioriterede Mallorca frem for topmøde

Lene Espersen droppede et topmøde på Arktis for at rejse til den spanske middelhavsø Mallorca med sin familie på påskeferie i 2010, kort tid efter at hun var blevet udnævnt som udenrigsminister. På topmødet deltog blandt andet den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton. 

I første omfang afviste Lene Espersen kritikken, men var senere ude at undskylde. Undskyldningen kom efter, at det blev vurderet, at sagen havde kostet Konservative troværdighed i flere meningsmålinger. 

Lars Løkkes datter fik betalt flytur

I juni 2012 betalte klimaorganisationen GGGI – delvist betalt af danske skattekroner – for, at Lars Løkke Rasmussens datter kunne rejse med fly på økonomiklasse fra Chicago til Rio og videre til København. Regningen blev 27.000 kroner ifølge Ritzau.  

Den tidligere statsminister kaldte det en misforståelse. Han blev efter sigende først gjort opmærksom på, at hans datters billet var betalt af GGGI i forbindelse med indsamlingen af en række bilag. Han betalte pengene for billetten tilbage. 

Lars Løkke Rasmussen har flere gange været i vælten for at have fået betalt private rejser. Det kom første gang frem, efter at han som formand for Venstre havde haft rejseudgifter for mere end en million kroner under rejser for GGGI. 

Helle Thornings datter i privatskole 

Den tidligere statsminister, Helle Thorning Schmidt (S), blev endnu engang ramt af en personsag i 2010, da hun besluttede at tage sin datter ud af en folkeskole på Østerbro for at flytte hende til en privatskole.  

Hendes valg blev mødt af kritik af, om det stred imod den socialdemokratiske ideologi at benytte en privatskole. Selv forsvarede Helle Thorning Schmidt sit valg med, mange af datterens kammerater var gået ud af skolen, og at tre af kammeraterne skulle starte på samme privatskole. 

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel indgik endnu et eksempel, men det har Altinget efterfølgende valgt at fjerne, da eksemplet ikke havde nogen politisk relevans. Altinget beklager fejlen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00