Uddannelser angriber ministers liste over dyre studieture

MODSVAR: Børne- og undervisningsministeren har udpeget ti institutioner, der har for dyre studieture. Institutionerne mener dog, at ministeren enten tager faktuelt fejl eller overser nuancer.

Børne- og undervisningsministerens liste over dyre studieture møder kritik.
Børne- og undervisningsministerens liste over dyre studieture møder kritik.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Ti konkrete eksempler fra ministeren skulle underbygge behovet for et loft over egenbetaling til studieture på ungdomsuddannelserne.

Flere af eksemplerne er imidlertid noget tvivlsomme.

Hos de ni institutioner fra listen, som Altinget har været i kontakt med, lyder der således flere indvendinger.

På Niels Brock i København har ministeren eksempelvis fremhævet et forløb, hvor unge for fem ugers grundforløb og 13 ugers udlandsophold i USA skal betale 36.900 kroner.

Det forstår institutionen ikke, da rejsen slet ikke er på en ungdomsuddannelse – som regeringens forslag ellers omhandler.

Niels Brock kalder i en skriftlig kommentar til Altinget ministerens eksempel for ”misvisende”, da der er tale om et tilbud til færdiguddannede studenter.

”De er alle over 18 år. Hele forløbet foregår i San Diego. Det er således ikke en frivillig, gymnasial studietur, men et helt konkret studieophold,” skriver skolens ledelse blandt andet.

Fremhæver gymnasier med et loft
Samtidig indeholder listen to gymnasier, Marselisborg og Øregård, som rent faktisk arbejder med fastsatte lofter på området. 

På Marselisborg Gymnasium bekræfter rektor Kirsten Skov, at der er et maksimumbeløb til ekskursioner og studieture på i alt 6.500 kroner samlet for hele det treårige gymnasieforløb.

Det giver maksimalt 2.166 kroner til rejser om året. Deles de 6.500 kroner eksempelvis ud på to rejser, vil egenbetalingen ligge meget tæt på regeringens foreslåede loft. 

Det kunne give indtrykket af, at ministeren i virkeligheden foreslår et loft over den samlede betaling til rejser på 3.000 kroner for et helt uddannelsesforløb. 

3000 kroner per studietur
Men i et skriftligt svar til Altinget fastslår børne- og undervisningsministeren torsdag, at hendes udgangspunkt er 3.000 kroner per studietur.

Læs også

I det lys giver det ikke nødvendigvis mening at fremhæve Marselisborg Gymnasium som et sted, der træder over regeringens foreslåede streg.

"Uddannelserne har forskellige længder og indhold, så i forhandlingerne er jeg åben over for, om der skal forhandles forskellige modeller for de forskellige uddannelser,” skriver ministeren videre.

Læs hele artiklen på Altinget Uddannelse, hvor du får alle svarene fra alle listens uddannelsesinstitutioner, der blandt andet også tæller Øregaard Gymnasium, Landbrugsskolerne i Dalum og Bygholm samt Next. 

 

Dokumentation

Institutionerne på ministerens liste:

1. Silkeborg Gymnasium
2. Marselisborg Gymnasium
3. Aalborg Tekniske Gymnasium
4. Tønder Handelsgymnasium
5. NEXT
6. Øregård Gymnasium
7. Niels Brock
8. Grindsted Landbrugsskole
9. Dalum Landbrugsskole
10. Bygholm Landbrugsskole.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00