Udflytning af job kan komme til at koste milliarder

UDFLYTNING: Regeringens plan om at flytte knap 4.000 statslige arbejdspladser ud af hovedstaden kan blive langt dyrere end de 400 millioner kroner, som er blevet sat af i 2016.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

I efteråret præsenterede regeringen ”danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdspladser”, der skal sende 3.900 statslige job ud af København og ud i landet. Til det afsatte regeringen 400 millioner kroner i 2016, svarende til omkring 100.000 kroner per arbejdsplads.

Men udflytningen kan ende med en milliardregning, viser et internt notat, som Politiken har fået aktindsigt i.

I notatet skriver embedsmænd fra Moderniseringsstyrelsen, der ligger under Finansministeriet, at erfaringerne fra Danmark og Norge viser, at omkostningerne ved at rykke job ud kan variere mellem en halv million danske kroner og 1,4 millioner norske kroner per arbejdsplads. Det skriver Politiken onsdag.

Notat fra august
Holder det stik, vil udflytningen af de 3.900 arbejdspladser koste minimum 1,95 milliarder kroner.

Af notatet fremgår det også, at man måtte bevilge 40 millioner kroner på finansloven – svarende til 500.000 kroner per medarbejder – da man i 2004 flyttede Sikkerhedsstyrelsen fra København til Esbjerg.

Notatet er udarbejdet i midten af august, halvanden måned før regeringen præsenterede sin store udflytningsplan.

Troels Lund vil have bedre overblik
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har bedt alle ministerier om at lave en plan for, hvad udgifterne vurderes at være i forbindelse med udflytningen af statslige arbejdspladser.

”Nu vil jeg først og fremmest have et langt bedre overblik, end det vi har i dag. Vi har ikke det fulde overblik i dag,” siger han til TV 2 News og fortsætter:

”Det her er ikke lagt an til at være en massakre på statslige styrelser, som nogen prøver at gøre det til. Vi har jo en interesse i, at de statslige styrelser selvfølgelig også skal fungere, når de kommer til at ligge andre steder end der, hvor de ligger i dag.”

Ingen garantier
Troels Lund Poulsen vil ikke garantere, at regeringen finder penge til alle udgifter forbundet med udflytningen, hvis regningen bliver større, end de 400 millioner afsatte kroner. Det vil han ikke, fordi han endnu ikke kender det samlede regnestykke. Men han understreger, at hvis der måtte være yderligere behov i 2017, vil regeringen se på det i forbindelse med finansloven for 2017.

Udflytningen af de 3.900 statslige arbejdspladser fra København skal efter planen ske i 2016 og 2017.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00